Vă mărturiseam mai devreme într-un material mai aplu, cât este de important ca pesoanele publice: artiști, actori, politicieni, etc, să se comporte adecvat cu presa atunci când este vorba despre o sarcină. Specialistul în PR a dat chiar exemple concrete despre ce și cum să facem, când să acționăm și care este mijlocul de aur în această relație de comunicare. Am ținut să aflăm și părerea unui psiholog, ori, fiecare dintre acțiunile noastre are, până la urmă, o explicație de ordin psihologic. Iată ce spune psihologul Rodica Rudei despre vedetele gravide și expunerea în presă.

„Suntem foarte diferiți după temperament și caracter, ceea ce ne definește conduita, dar și modul de viață. Extraverții vor și le place să fie în centul atenției, să vorbească despre experiență lor, familia și viața lor personală – deci vor povesti chiar poate cu lux de amănunte orice detaliu legat de sarcină și viitorul copil. Introvertii întâlnesc dificultăți în împaărtășirea vieții lor intime cu persoane absolut străine și cântăresc foarte minuțios fiecare cuvințel – ei vor ascunde maximal posibil, sau chiars e vor feri să vorbească în general despre sarcină și copil, mai ales dacă nu și-au conștientizat pe deplin statutul public. Astfel, nu putem avantaja sau, dimpotrivă, dezavantaja decizia nimănui de a comunică sau nu cu media despre sarcină.

gravida burta

Mai este un moment foarte important. Există pericolul pierderii sarcinii… din nefericire nu deținem controlul acestui proces miraculos, dar și complicat. Când anume anunțăm despre sarcină, dar și cum camuflăm anumite momente înainte să o spunem este decisiv. De aceea, e bine să analizăm și această variantă: vom avea oare putere și curaj să venim cu o veste atât de dureroasă în fața presei?!

Persoanele publice sunt un model de urmat pentru fanii lor, admiratori, votanți, etc., iar aceasta solicită responsabilitate din partea vedetelor atunci când comunică sau nu. Este cunoscut faptul că împărtășirea unei bucurii, precum este sarcina, implică satisfacție de la felicitările care vor urma și de atenția oferită, dar și de la interpretările sau comentariile subiective și neplăcute. Făceți-vă așteptări mai rele, pentru ca să vă bucurați dacă ele vor fi totuși bune, plăcute.

gravida3

Fără să aibă acest scop, media conturează limitele normalității unei sarcini sau, dimpotrivă, o idealizează (ce sport să practice, ce muzică sau sport să prefere, care superstiții să respecte și câte kg să adauge). Fie le comunicați, fie nu vorbiți în genere despre asta și vă retrageți, apărând tot mai puțin la eveniemnte publice.

Citește și: Cum să se comporte o gravidă – persoană publică cu presa, din perspectiva specialistului în PR

Atunci când doamna a luat decizia să comunice presei despre marea minune din viața ei ar fi recomandabil să analizeze la rece și cu calm care sunt așteptările ei sau ce urmărește ea să obțină, care e motivația ei, ca ulterior să identifice cu ușurință consecințele, asumându-și-le. O altă sugestie ar fi să cerceteze comportamentul colegelor sale care trec/ au trecut printr-o situație identică sau eventual să comunice cu ele și să înțeleagă motivația lor.

gravida burta

E important să conștientizeze faptul că o dată ce a fost lansată noutatea, fii consecventă în continuarea cu evoluția sarcinii, cât și cu toate interviurile oferite. Nu mai poți nega cu vehemență dacă este adevărat, iar peste trei luni să naști – va fi foarte ridicol.

Ar fi cazul să se descrie și despre codul deontologic sau ABC-ul jurnalistului atunci când abordează o femeie gravidă, care în al doilea rând este vedetă, pentru a disciplina ambele părți participante la dialog”, a povestit psihologul Rodica Rudei.

Foto: Irina Spinei Photography