Vitamina C, U, şi B12 – le poţi avea pe toate în varza murată pe care o pregăteşte mamele noastre, acasă. De aceea, acum când frigul a pus stăpânire pe întreaga ţară, o cură de detoxifiere şi întărire cu vază murată ne protejează pentru întregul sezon friguros. Ţinând cont de compoziţia bogată în vitamine şi minerale, o cură cu zeamă de varză este ca o barieră împotriva infecţiilor respiratorii, îţi vitaminizează organismul şi îţi întăreşte sistemul imunitar. Varza murată este bogată în vitamina C, mai bogată chiar decât varza crudă, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murată este singurul aliment de natura vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug, dar şi minerale precum magneziu, acid folic, benefic pentru gravide, potasiu, fier şi iod.

Conţinutul de vitamina B12, încetineşte procesul de îmbătrânire, protejeaza sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

În compoziţia moarei se regăsesc o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime apărute datorită procesului de fermentaţie.

Astfel, varza murată, dar şi moarea, conţin vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea, varza murată şi zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizeaza apetitul, varza şi zeama de varză murată se recomandă, crudă, şi în curele de slăbire.

Moarea reglează şi stabilizează tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomandă, zilnic, un pahar de moare de varză. Câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei în caz că te confrunţi cu aşa ceva.

Deşi nu este prea placută la vedere şi nici gustul nu e foarte atrăgător, consumată regulat, zeama de varză are efect detoxifiant asupra organismului și ajută la eliminarea toxinelor.

Ca să faci zeama de varză mai plăcută, măcar la aspect, când o pui la murat, adaugă-i două, trei bucăţele de sfeclă roşie.

Distribuie articolul: