Studenţii de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, de la USM au organizat o întâlnire cu Valeriu Vasilică, omul care a pus pe picioare una dintre cele mai importante agenţii de presă din Republica Moldova, Info-Prim Neo. Acesta a condus Agenţia Info-Prim de la fondare, din anul 1998 şi până în 2005. Este prezent în presă de la absolvirea Facultăţii de Filologie, secţia Ziaristica. Totodată, este membru al Uniunii Jurnaliştilor, al Asociaţiei Presei Electronice APEL şi al Clubului de presă de la Chişinău.

Evenimentul a avut loc la dată de 25 septembrie, curent, iar scopul acestuia a vizat informarea şi familiarizarea studenţilor cu natură şi activitatea agenţiilor media de pe întreg teritoriul ţării.

„Jurnalismul de agenţie se bucură din păcate mai puţin de atenţie din partea publicului, concurentul principal fiind mediul on-line. De fapt, agenţiile de presă au o viteză sporită de a difuza informaţii, deoarece un reporter bun scrie 7-8 materiale jurnalistice pe zi. Deseori sunt întrebat cam ce salariu au jurnaliştii începători care fac parte din echipa IPN, eu aş spune că unul destul de motivaţional, de aproximativ 5000-6000 lei. Echipa noastră este fortificată din aproximativ 20 de persoane. Spun „aproximativ”, deoarece sunt persoane care lucrează part-time şi sunt persoane care lucrează full-time. De asemenea, în echipa IPN există şi jurnalişti care lucrează atât acasă cât şi cei care lucrează în oficiu şi străinătate”, a precizat Valeriu Vasilică.

În discursul său, Valeriu Vasilică a valorificat trei obiective esențiale:

specificul jurnalismului de agenție;

condițiile lui de manifestare;

practicile operaționale utilizate în producție;

Jurnalistul a vorbit și despre competențele și abilitățile profesionale pe care trebuie să și le formeze acei care își propun să activeze într-o agenție de știri și a îndemnat viitorii jurnaliști să-și proiecteze traseul profesional încă de pe băncile universitare.

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a fost gazdă a întâlnirilor cu mai multe personalităţi remarcabile, precum: jurnalistul Vlad Ţurcanu, fotoreporterul Diana Ciugureanu-Zlatan, profesorul şi istoricul de origine poloneză Jan Tomasz Gross şi alţii.

Autor: Nicoleta Balacci, stagiară

Distribuie articolul: