Îţi zâmbeşte din inimă de pe cele mai colorate panouri din Moldova, promovând astfel brandurile autohtone. Te-a îndemnat să-ţi deschizi ochii, interpretând rolul unui orb în clipul Darei „Open your eyes”. Te-a pus să faci curat, fiind organizatorul campaniei „Hai Moldova”. Pe el îl găseşti în orice proiect, pentru că voluntariatul este parte din viaţa sa. Toate astea şi multe altele încap într-o singură persoană: Valeriu Istrati. Dacă vrei să-l cunoşti mai bine, citeşte interviul de mai jos.

Salut. Spune-ne pentru început cu ce te ocupi?
Eu am învăţat 3 ani viticultură şi vinificaţie la Universitatea Agrară din Moldova, iar în 2010 am făcut vin în California. Acum lucrez într-o companie IT. Încerc să căsătoresc IT-ul cu agricultura şi cred că îmi reuşeşte destul de bine. În afară de asta, fac voluntariat, sunt membru la clubul Rotaract Chişinău, încerc să mă implic în cât mai multe proiecte de dezvoltarea personală. Mai am şi foarte multe hobby-uri, cum ar fi fotografia sau sportul.

Multă lume spune că voluntariatul e o pierdere de timp, pentru că nu aduce bani…
Eu sunt un om care funcţionează nu pe financiar, dar pe emoţional. Cu cât mai mult dai, cu atât mai mult primeşti, e ca un fel de bumerang. Îmi place să fiu un om al acţiunii, întotdeauna să am ceva de făcut. În „Hai Moldova”, am făcut jumătate de an voluntariat de dimineaţă până noaptea şi e uimitor cât am primit înapoi. Datorită voluntariatului am cunoscut peste o sută de mii de oameni la doar 20 de ani. Te ajută să te regăseşti şi să ştii ce vrei cu adevărat de la viaţă.

Cum reuşeşti să îmbini lucrul cu voluntariatul, hobby-urile şi viaţa personală?
Foarte des aud alţi oameni spunând că nu pot. Secretul e în a face ceea ce îţi place, şi în felul ăsta nu lucrezi niciodată. Mă odihnesc rar, iar când simt nevoia de relaxare, plec undeva să fac vreo sesiune foto sau să vizitez nişte orfelinate.


Cum ai ajuns să fii faţa panourilor ce promovează hainele autohtone?

Probabil a fost norocul. Mi-a scris un mesaj Elena Zbârnea de la o revistă de la noi şi m-a întrebat dacă aş vrea să apar pe panouri. Am acceptat cu mare drag. Nu pot să zic că sunt un fotomodel. Mie pur şi simplu îmi place să zâmbesc. Prima oară când am participat în clipul Darei mi-a plăcut rolul de actor. De asemenea îmi place să promovez brandurile autohtone şi consider că au avut şi un marketing bun.

Tu chiar porţi hainele pe care le promovezi?

Chiar acum port un maiou de la un producător autohton. Sunt accesibile şi ştiu că pot să mi le cumpăr ori de câte ori am nevoie. Mie îmi plac culorile şi mă bucură faptul că şi producătorii noştri au început să scoată asemenea haine.

Prietena ta nu e geloasă că apari mereu lângă domnişoare frumoase?

Ba sunt sigur că este geloasă. Eu întotdeauna vorbesc cu ea despre următoarele apariţii. Cred că cel mai important însă e ceea ce simte ea din partea mea. Nu are nimic împotrivă atunci când trebuie să servesc drept model undeva.

Dar tu eşti vreodată gelos pe ea?
Foarte des şi cred că este ceva firesc. Dacă nu aş fi gelos, mi-aş face griji. Important e să nu laşi gelozia să se transforme în ceva negativ.

Ţi se întâmplă să te arate lumea cu degetul pe stradă?
Nu cred că am ajuns chiar într-atât de popular. Mă recunosc doar persoanele care deja mă cunosc. Dar pentru ele, faptul că sunt pe panou, nu schimbă nimic.

Ce gen de fete îţi plac: cu rochii şi pantofi cu toc sau cele care-şi trag prima pereche de jeanşi dimineaţa?

Totul ţine de context. Mie îmi plac fetele care se îmbracă adecvat: simplu când merg în parc, cochet când merg într-un local mai select.

Ce calităţi ai apreciat la prietena ta?
Mă impresionează cel mai mult abilitatea ei de a mă fascina. De asemenea, sinceritatea e un lucru important şi pe asta se bazează relaţia noastră. Dar întâi de toate, cred că m-a cucerit prin zâmbetul pe care îl are.

Ai călătorit în foarte multe ţări. Cât de diferite sunt fetele din alte părţi comparativ cu ale noastre?
Întrebarea asta e la fel ca atunci când cineva mă întreabă care vin e mai gustos. Câţi oameni-atâtea gusturi. Ceea ce pot sa zic e că la noi e mult mai plăcut să priveşti în jur decât în alte ţări.

Ce planuri ai pe viitor?
E foarte important să ai planuri sau idei. Eu vreau să deschid 3 vinării: una în SUA, alta în Europa şi una în Moldova. Vreau ca Moldova să devină grădina organică a Europei şi a Rusiei. Din punct de vedere personal, savurez ceea ce am la moment.

Ce mesaj ai pentru femeile ce te citesc acum, dar şi cele care te admiră pe panouri?
Femeile au cea mai mare importanţă în formarea caracterelor bărbaţilor. Bărbaţii au în caracaterul lor câte puţin din fiecare femeie pe care au iubit-o. Le doresc femeilor să iubească şi să fie independente, pentru că eu mă conduc după citatul: „Poţi să-i dai voie să zboare şi dacă nu vine înapoi, nu e al tău”.

Vezi mai jos clipul Darei cu Valeriu Istrati :”Open your eyes”


Foto:Ellene Andronache