Pentru cel de-al șaselea an consecutiv, Republica Moldova celebrează Ziua Internațională a Familiei – eveniment dedicat importanţei instituției familiei şi a valorilor familiale din țara noastră. Cu această ocazie, astăzi, la Chișinău, se organizează Conferința Internațională Științifico-Practică ”Păstrarea integrității familiei  – politică prioritară pentru protecția copilului.”

Conferința internațională, organizată de Misiunea Catolică Religioasă Caritas Moldova, în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, și cu sprijinul financiar al Austrian Development Cooperation, a întrunit oficiali, dar și reprezentanți ai societății civile, convocați pentru a celebra viața familiilor din Republica Moldova, dar și pârghiile de consolidare a acestora.

Prezentă la eveniment, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei din RM, Valentina Buliga, a declarat că ”Ziua Familiei este sărbătorită, în țara noastră, grație alinierii la Rezoluția Adunării Naționale a ONU, care a declarat ziua de 15 mai drept Ziua Internațională a Familei, începând cu anul 1993. Declarația Universală a Drepturilor Omului stipulează că familia constituie elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea acesteia și a Statului. Este mediul în care venim pe lume, este acea lumină din întuneric, căci anume în familie însușim anumite anumite principii, idei, atitudini și face primii pași în viață. Familia este locul în care găsim înțelegere și unde încercăm să fim toleranți și buni. În familia în care domnește iubirea, respectul și comunicarea, domnește și liniștea, înțelegerea și armonia. Familia este școala în ești simultan și profesor, și elev.”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Familei, Valentina Buliga a îndemnat societatea să privească cu optimism spre viitor și să lupte pentru ca ”Republica Moldova să devină marea noastră familie, în care să ne simțim cu toții bine. Suntem oameni respectați, trăim decent și ne bucurăm împreună de viață! O familie armonioasă nu este o formulă matematică. Casa și căminul, oricât de modest ar fi, este drag și iubit.”

Deputatul Valeriu Ghilețchi, prezent la eveniment, a salutat desfășurarea conferinței și a mărturisit: ”Cred că Statul are resposabilități, iar Biserica are datorie față de familie. Avem datorii față de această instituție. Statul are trei resposabilități importante: cel politic, economic și cel social. În foarte multe țări din Uniunea Europeană, în anii aceștia, s-au redus multe contribuții sociale, din cauza crizei economice și mă uitam la Republica Moldova. Sigur că nu am reușit, în anii aceștia, să facem prea multe, dar nici nu am mișcorat vreo îndemnizație, salariu sau pensie, ci dimpotrivă, am depus eforturi ca acestea să fie îmbunătățite. În ciuda dificultăților economice pe care le întâlnim, vrem să avem familii împlinite!”

Referindu-se la unele opinii care mai predomină în spațiul public de la noi, deputatul a accentuat: ”Unii încearcă să prezinte Estul ca și apărător al valorilor morale, dar, în realitatea, lucrurile nu stau chiar așa. Președintele Rusiei a declarat anul 2013 – ”Anul Familiei” în Fedrația Rusă, când el însuși a divorțat. Trebuie să nu uităm care sunt într-adevăr adevăratele valori. Sunt oare familiile din Moldova amenințate de minoritățile sexuale, sau de alte provocări, precum ar fi violența, infidelitatea, abuzul de alcool. Care sunt întrebările care amenință într-adevăr familiile din Republica Moldova? Biserica trebuie să intervină în aceste provocări de ordin moral.”

Conferința internațională care se desfășoară astăzi, la Chișinău, reunește practicieni, cercetători şi cadre didactice din Republica Moldova și de peste hotarele ei, angajaţi în împlinirea nevoilor educaţionale, psiho-sociale şi spirituale ale copiilor şi familiilor acestora. Conferinţa include prezentări în plen şi ateliere de lucru în cadrul căroraeste abordată problematica protecției copilului în contextul unei familii integre.

Amintim că Ministerul Protecției Sociale și Familiei al RM organizează, în perioada 11-17 mai, activităţi la nivel naţional şi local, printre care concursuri pentru elevi și pentru familii remarcabile, acţiuni publice de informare şi sensibilizare, dar și evenimente festive.

Foto: www.lynnegolodner.com, PentruEa, UNIMEDIA, CARITAS Moldova

Distribuie articolul: