A descoperit pasiunea pentru gătit prin lentila camerei foto, cea care o ajută să păstreze vie memoria despre gustul fin al bucatelor pe care le prepară. Valeria Țurcan are un principiu sfânt: nicio rețetă nu e preparată fără a schimba ceva în ea - astfel tânăra gospodină își lasă amprenta pe fiecare rețetă din viitoarea sa carte de bucate. Cum se împacă gătitul cu fotografia și cu dreptul, ne spune într-un interviu autoarea blogului Valerie's Food.

valeria TurcanValeria, cum te prezinți tu pentru lumea care încă nu te cunoaște?
Mă numesc Valeria, poți să-mi spui Valerie. Studiez la facultatea de Drept a ULIM și sunt pasionată de gusturi noi, rețete și poze culinare.

Deci, faci drept și gătești cu poze pentru un blog – cum se împacă una cu cealaltă?
Da, sunt deacord că sunt două lucruri complet diferite, însă începând cu 1 septembrie se vor împăca foarte bine. O să împart timpul în așa fel încât să am grijă de ambele. Nu o voi lăsa nici pe una nici pe alta la o parte. La sigur o să mă descurc, mai ales că fac ceea ce îmi place.

Cum a venit ideea unui blog de gătit și cum reușești să menții ritmul, să ții pasul?
De la început postam doar poze cu bucatele pe care le găteam pe rețele de socializare. Odată ce am avut primele cereri de a mă împărți cu rețetele mi-am dat seama că fac ceva bun și ar trebui să cresc cumva. Atunci am început să mă gândesc la un blog culinar. Am lucrat mult la denumire, logo, rețete, poze etc. După care am lansat Valerie’s Food pe Facebook – se întâmpla pe 10 mai 2015, după care și site-ul valeriesfood.md – pe 5 august 2015. Reușesc să țin ritmul datorită faptului că fac ceea ce îmi place, mă liniștește și mă caracterizează. Deasemenea, mulțumită oamenilor care mă urmăresc, mă susțin și așteaptă ceva mai mult de la mine.

valeriesfood

Cine te ajută în toată munca și creația pe care o faci?
De la bun început mă ajută logodnicul meu, Maxim. El a fost muza pe tot parcursul acestui timp. Tot el s-a ocupat de partea tehnică a site-ului, este redactor, criticul și prim-degustătorul rețetelor mele. Mama lui Maxim este a doua persoană care a susținut mereu ideile mele, și nu în ultimul rând părinții mei.

valeria turcan

Ce ți-ai propus pentru acest blog, care este scopul cel mare?
Pentru acest blog mi-am propus să fac ceva original, dând o importanță mare atât rețetelor cât și pozelor. SE știe deja, un blog culinar fără poze bune e ca mâncarea fără sare. Vreau să promovez mâncarea sănătoasă, pregătită acasă și totodată să demonstrez că nu ai nevoie de studii superioare în domeniu pentru a găti gustos. Scopul cel mare este de a scrie o carte culinară, dar despre asta încă e prea devreme să vorbim.

colaj2

O carte de rețete… și atât?
Vreau să-mi ating în primul rând scopul de a scrie o cartea de rețete, însă la sigur după asta vor urma multe alte idei. Pentru mine gătitul însăși este o artă și fac rețete ce mă caracterizează într-o oarecare măsură. Dau o importanță majoră pozelor, le fac cu mare atenție într-un studiou improvizat din camera noastră. Aleg minuțios vesela și detaliile de decor, pentru ca să evidențieze mai bine forma și culoarea bucatelor. Cred că o să vă pară ciudat, dar am folosit pentru poze o ușă veche, pe care bunica vroia să o dea pe foc la iarnă.

valeria turcanȘi cu dreptul cum rămâne?… Doar piciorul cu care vei călca peste tot, în ceea ce îți propui? 😉

În copilărie mi-am propus să studiez dreptul. Este un vis care trebuie dus până la capăt, de fapt la fel ca și celelalte visuri. Nu pot spune cu siguranță ce o să se întâmple după ce o să absolvesc facultatea și cum va rămâne cu dreptul. Însă cu certitudine hobby-ul meu va trece pe primul plan.

Ce planuri mari mai are Valerie’s Food?
Vorbind despre planuri mari, unul din ele l-am realizat – am lansat site-ul Valerie’s Food. Pe viitor mai am o sumedenie de planuri, însă am nevoie și de parteneri, sponsori, susținători pentru a le realiza. Sper că prin munca mea vă voi convinge că nu mă opresc aici și nu mă voi opri niciodată. Visurile mari se îndeplinesc… cu pași mici.

Ce poți să îi spui unei tinere gospodine, aflate la început de cale?
Nu vă fie frică să gătiți și să experimentați în bucătărie. Pentru asta nu e nevoie de multă muncă, odată ce vrei să gătești și faci asta cu suflet, rezultatul poate chiar să vă surprindă plăcut de delicios. O masă gustoasă – o familie fericită.

colaj3

Care ar fi 3, cele mai importante ingrediente din bucătăria ta, fără de care nu te poți apuca de gătit, de ce? Care e mâncarea ta preferată?
Cele mai importante ingrediente din bucătaria mea sunt roșiile, busuiocul, sarea și piperul negru. De ce? Pentru că mai ales pe timp de vară roșiile le întrebuințez practic în orice mâncare, cum ar fi: sosuri, salate, supe, paste, mic dejun etc. La fel și busuiocul. Sarea și piperul negru sunt condimentele importante ce nu lipsesc nu doar din bucătăria mea dar și a multor oameni, cu ele aducem mâncarea la o altă notă. Din păcate eu nu am o mâncare preferată deoarece mereu îmi place să experimentez și sunt gata să încerc noi gusturi, combinații, culori, alimente…

Foto: Valerie’s Food