Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei a declarat, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, că aproape 60 de femei au falsificat salariile pentru a beneficia de indemnizații mai mari pentru îngrijirea copiiilor. Astfel, bugetul asigurărilor sociale a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei.

„Indemnizația de îngrijire pentru mamele asigurate în 2013 a fost în medie 987 de lei. Dar avem și diferență. Pentru unele mame care au avut acces la contabilitate, în finanțe și și-au stabilit salarii în ultimele 6 luni înainte de concediul de maternitate, salarii exagerat de mari, cum ar fi de 45 de mii de lei, 20 mii de lei, 15 mii de lei, 5 mii de lei. Anterior celor 6 luni aveau salarii ori zero ori minim 500-600 lei. Se mai muncea în 4 locuri”, a explicat Valentina Buliga.

Ministra mai spune că în 2012-2013 acest fenomen a luat amploare. „În jur de 50-60 de femei au falsificat, au majorat și au beneficiat din contul altcuiva. În 2013 această sumă a constituit 53 de mln de lei din bugetul asigurărilor sociale, iar în 2012 – 68 de mln de lei. Nu putem să luăm de la altcineva care a muncit cinstit și a contribuit și să oferim indemnizații celor care au avut acces la finanțe”, a adaugat Buliga.

Conform UNIMEDIA, în urma protestelor organizate de femei gravide, care și-au manifestat dezacordul față de modificările operate de Guvern la Legea 332 care se referă la indemnizațiile pentru îngrijirea copiilor, Ministerul Muncii, protecției Sociale și Familiei a elaborat un proiect de modificare a „legii indemnizațiilor”.

Acestea se referă la orele de muncă în timpul concediului, cu posibilitatea de păstrare a indemnizației de creștere a copilului, formula de calcul pentru indemnizația celui de-al doilea copil și perioada în baza căreia se stabilește formula de calcul a indemnizației.

Distribuie articolul: