Acum opt ani, Valentin Jurju a plecat din satul său de baştină, Alexandru Ioan Cuza, r. Vulcăneşti, stabilindu-se împreună cu familia în Gran Canaria, Spania. Din septembrie 2010 studiază la cel mai bun conservator de muzică din Franţa, reuşind să-i impresioneze pe francezi cu muzica populară. Avea numai cinci ani atunci când părinţii i-au descoperit talentul.Tatăl său, muzicant şi el, i-a cumpărat un acordeon mic cu 32 de başi, iar prima piesă pe care a cântat-o a fost “Căsuţa noastră”. La opt ani s-a înscris la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. „Am avut parte de cei mai buni profesori, Boris Dolinschi şi Ana Nedelcov, care au contribuit foarte mult la cariera mea profesională”, declară Valentin.


Muzica populară i-a cucerit pe francezi

Din 2010, de când a devenit student la conservatorul de muzică „Jacques Mornet”din Saint Sauves de Auvergne, Franţa, Valentin a reuşit să-i impresioneze până la lacrimi pe profesorii şi colegii francezi cu doinele, sârbele şi horele moldoveneşti. Deşi munceşte 12 ore pe zi, tânărul susţine că eforturile nu sunt zadarnice. “Visul meu este să ajung un acordeonist internaţional şi să fiu implicat în proiecte grandioase în toată lumea”, susţine Valentin precizând că vrea să demonstreze lumii întregi că acordeonul este un instrument la care se poate cânta orice stil de muzică.

 

 

A dat autografe francezilor, îmbrăcat în ie

O mică parte din visul tânărului s-a împlinit acum o lună. Valentin, împreună cu tatăl său a cântat în recital la cea de-a şapte ediţie a festivalului Internaţional de Acordeon, condus de acordeonistul francez Club Lorrain, festival care se desfăşoară în trei oraşe din Franţa: Vandoeuvre, Guenange, Homecourt. Pentru prima dată, tânărul acordeonist a fost urmărit de peste 1000 de spectatori. Întrucât piesele prezentate în concert au fost hore, sârbe şi doinele lui Nicolae Sulac, tânărul şi tatăl său au decis să completeze repertoriul şi să se îmbrace special pentru acest concert cu o ie românească. “Le-a plăcut foarte mult. De trei ori am reuşit să ridicăm spectatorii în picioare”, declară mândru de succesul să Valentin precizând că pentru prima dată în cariera sa profesională a dat autografe.

 

 

Fidel moldovencelor

Deşi este înconjurat de franţuzoaice,Valentin crede că jumătatea potrivită pentru el este o moldoveancă glumeaţă, cu pasiuni asemănătoare cu ale lui, care ştie ce-şi doreşte de la viaţă. „Fete frumoase sunt peste tot şi în Franţa şi în Spania, dar moldovencele sunt mai sufletiste,ţin foarte mult la jumătatea lor. Sunt familiste,gospodine,deştepte şi au grijă foarte bine de aspectul lor fizic”, afirmă tânărul acordeonist.
Deocamdată, Valentin nu-şi vede viitorul în showbizul din Moldova, motiv pentru care preferă să-şi aranjeze cariera profesională în Franţa, după care să se ocupe şi de viaţa personală.

 

 

Dorul de casă

Deşi la moment lucrurile au început să-i meargă bine în Franţa, Valentin duce dorul plaiului natal. “Îmi doresc foarte mult să mă întorc în Moldova, pentru că mă atrage locul şi energia unde m-am născut şi mereu va fi aşa”, spune basarabeanul precizând că arde de nerăbdare să revină în ţară şi să-i încânte pe conaţionali cu acordurile acordeonului său.

Distribuie articolul: