Pentru că oamenii cu adevărat talentați, din Republica Moldova, sunt recunoscuți în lumea mare, Valentin Butnaru este un model dintre cele mai extraordinare. Timp de câțiva ani, a asigurat paza unor politicieni notorii din țară, iar acum 10 luni a decis să plece. Valentin cântă, dar nu așa cum i-i dat oricui, ci cu toată inima, chiar dacă este departe de casă. Acum, este fericit în SUA, acolo unde locuiește împreună cu soția sa, Aurelia.

”Nu vei avea niciodată succes, dacă nu vei face ceea ce îți place” – probabil acest motto i se potrivește cel mai mult lui Valentin Butnaru – un tânăr entuziast și talentat, originar din Izvoare, Fălești. Deși a plecat peste ocean, în Statele Unite ale Americii continuă să fie un ucenic bun al talentului și continuă să cânte.

Timp de câțiva ani, a asigurat paza unor persoane importante din stat, iar de SPPS îl leagă multe amintiri frumoase.

Eu am fost acel care am decis, acum 10 ani, cu ce vreau să mă ocup în viitor. Imediat după ce am finalizat cu succes serviciul militar obligatoriu, mi-am stabilit acest obiectiv, am trecut prin mai multe etape de pregătire până a ajunge în SPPS. Am început activitatea mea în Brigada de Poliție cu Destinație Specială ,,Fulger” din cadrul MAI, unde am acumulat o anumită experiență, după care m-am angajat în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Pe parcursul activității am avut parte de o instruire permanentă, am învățat anumite tehnici speciale care duce la îndplinirea eficientă a obligațiunilor de serviciu. Am avut parte de o bună experiență de viață alături de colegi profesionali, foarte bine pregătiți nu doar fizic de la care am învățat multe lucruri bine și pe această cale vreau să lă mulțumesc.”

Acum 10 luni, a plecat în Seattle, Washington, fiind motivat de viitoarea soție, Aurelia Butnaru, care își dorea să studieze anume acolo. Un alt motiv fericit este acela de obținere a unui Green Card.

Pe soția mea am cunoscut-o la un eveniment unde ne-am adunat mai mulți prieteni. Așa am întâlnit-o pe ea și azi sunt fericit. America ne întâlnit cu multă căldură și mult zâmbet. Greutățile nu ne-au ocolit, chiar și acum ne mai încearcă, chiar dacă avem 10 luni de trai aici. Trecem printr-o perioadă de acomodare și orice început nu e deloc ușor, asta o știu toți cei care au plecat vreodată peste hotarele țării. Primul obstacol de care ne-am ciocnit a fost limba engleză, chiar dacă ambii am avut o anumită pregatire de acasă.

Aici am luat-o de la început, ne-am înscris la un colegiu pentru a studia limba engleză, am trecut fiecare dintre noi un test de evaluare, pentru a ni se stabili la ce nivel de engleză suntem. Ne-au repartizat pe nivele și iată: continuăm, pot spune că avem progrese. Aceste cursuri sunt gratis pentru deținătorii de Green Card ceea ce se cere este doar multă voință. În rest, am avut prieteni stabiliți aici care ne-au susținut și ne-au încurajat.

Refritor la job-uri, am avut ambii diferite job-uri, pe perioade scurte, însă nu a fost nimic special, pentru că am avut prieteni stabiliți de mulți ani, aici, care ne-au susținut. Dar suntem gata la orice provocare pentru că ambii am știut unde ne-am pornit.

Talentul pentru muzică i-a fost, practic, înnăscut, iar unul dintre proiectele de viitor ale lui Valentin, inclusiv cel legat de un album, este legat tot de muzică.

Cred că muzica este cel mai mare talent pe care l-am moștenit de la mama. Pasiunea pentru muzică am avut-o de când eram mic,  pentru că, în familia noastră, toți au cântat. Asta fiindu-mi pasiunea cea mare, am cântat oriunde am avut ocazia pe tot acest parcurs de timp. M-am decis să fac muzică mai în serios, la îndemnul primului meu profesor de canto, domnul Valeriu Vdovicenco, să-i dea Dumnezeu multă sănătate.

M-am înscris pentru prima dată la Festivalul–Concurs Internațional de Artă Vocală ,,Cântă, inimă”, ediția III, 2013, la care au participat reprezentanți din 12 țări. Am cântat în fața unui juriu profesionist internațional – oameni cu multă experiență în muzică. Succesul mi-a fost confirmat prin ,,Laureat de Gradul I”, al acestui festival. Acest lucru m-a încurajat să merg mai departe, pe drumul visului meu. Aici în SUA, îmi continui orele de canto împreună cu unul din cei mai buni profesori de canto din România: D-nul Daniel Miclea, care e stabilit în SUA de mai mulți ani.

 L-am întrebat pe Valentin ce crede despre bărbăție și fenomenul violenței domestice, care se întâmplă tot mai des în Republica Molodova, pentru că a trecut cu succes prin ”școala bărbăției” și știe totul despre putere, la masculin.

 ”Un bărbat adevărat, după părerea mea, trebuie să fie deștept dar și curajos; el știe să ia decizii, este inteligent și are verticalitate! Nu am păreri deloc bune despre violența în familie și nu cred că e un mod  inteligent de a trăi viața. Celora care încă nu au înțeles acest lucru, le recomand să își dea seama cât mai curând și să înceapă chiar de astăzi să-și trăiască viața frumos!

Tot cu această ocazie, l-am întrebat pe Valentin despre ce recomandă bărbaților care își doresc să-și mențină o formă sportivă a corpului:

Celor care vor să piardă din greutate, le rocomand, în primul rând, un regim de alimentar corect. Recomand câte 5 km de cros, de 3 ori pe săptămână. Pentru cei care vor să-și etaleze musculatura, le rocomand să meargă la sala de forță, pentru început, sub îndrumarea unui instructor de sport.”

Valentin are un vis măreț, legat de Republica Moldova:

Mi-aș dori mult să contribui la faima Republicii Moldova. Oricând am ocazia vorbesc cu mult entuziasm despre țara mea, despre faptul că în Moldova sunt cei mai minunați oameni, muncitori, omenoși și tot timpul primitori.

Valentin, îți mulțumim!

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: