Vaccinurile, de orice fel ar fi, pe unii îi sperie, pe alții, dimpotrivă, îi încurajează să se protejeze de diferite boli. Le facem chiar din primele ore ale vieții. Pentru familia Iurie și Mariana Crăciuneac din orașul Cahul, apariția lui Robert este o binecuvântare. După 11 ani de căsătorie, în sfârșit, barza le-a găsit și casa lor. Băiețelul este boțul de aur pentru care părinţii ar face orice pentru a-l proteja. Iată de ce Mariana merge permanent la consultații medicale și nu s-a împotrivit atunci când a fost anunțată că va trebui să-și vaccineze copilul. ,,Știu că la mulți oameni vaccinul poate avea reacții adverse. Cu toate acestea, mă voi strădui să-mi vaccinez copilul ori de câte ori va fi nevoie”, zice Mariana.
Valentina Mironaș din orașul Soroca are o fetiță de trei ani, Laura. Ea susține că nu are încredere în vaccinuri, de oricare tip ar fi ele. ,,Cunosc cazuri când au murit oameni de la un vaccin. Iată de ce nu las pe nimeni să-mi găurească copilul. Mama mea mi-a spus că a crescut patru copii sănătoși fără nici o împunsătură și, Slavă Domnului, suntem mari deacum”, afirmă Valentina.

      Tatiana Lojnicova, medic de familie la Policlinica N 2 din capitală, susține că părinții nu trebuie să piardă nici o ocazie de a-și vaccina copiii: ,,Aceasta este o metodă de profilaxie împotriva multor boli, este o absurditate să nu-ți imunizezi copilul. Vaccinurile obligatorii sunt gratis, deci nu-i costă nimic pe părinți, este doar grija pentru copilul lor”. Doamna Lojnicova spune că la maternitate copilul primește vaccinul anti-hepatita B (AHB) și vaccinul antituberculoză (BCG).
La vârsta de 2 luni se efectuează trei vaccinuri: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic și vaccinul anti-hepatita B. Pe măsură ce copilul crește, el primește și alte vaccinuri. Doamna doctor menționează că vaccinul antipoliomielitic există atât sub formă de sirop cât și ca formă injectabilă.

      “Pe lângă aceste vaccinuri, medicul de familie sau pediatrul vă poate recomanda și alte vaccinari opționale cum ar fi vaccinarea antigripală, care se face, de obicei, la începutul sezonului rece, în octombrie-noiembrie”.
Olga Cîrstea, medic pediatru la un centru de vaccinare din capitală, afirmă că pentru o mai buna protecție, este bine să se urmeze programul de vaccinări, dar dacă din diverse motive (de obicei, din cauza unor infecții) acesta nu poate fi respectat, administrarea acestor vaccinuri se amână, însă trebuie amânate apoi și urmatoarele doze. ,,Așadar, vaccinările DTP și VPOT, în mod obișnuit, se fac la 2 luni, 4 luni, 6 luni și 12 luni. Intervalul minim între 1-a și a 2-a doză și între a 2-a și a 3-a doză trebuie sa fie de minim 4 săptămâni”.
Doamna Cîrstea menționează că prevenirea maladiilor infecțioase pe calea imunizării este cea mai eficientă contribuţie la îmbunătățirea sănătății copiilor.

Distribuie articolul: