Un nou produs farmaceutic ar putea duce la stoparea și combaterea cancerului la sân. Vaccinul împotriva cancerului glandei mamare este rezultatul muncii unei echipe de savanți americani, care în prezent testează pe șoareci acest produs de ultimă generație.
Atunci când celulele normale devin canceroase, zaharurile de la suprafața lor suferă niște schimbări vizibile, care le face să arate diferit de celulele sănătoase. Timp de zeci de ani, oamenii de știință au încercat să tragă un folos din această diferență, încercând să antreneze corpul uman să atace celulele canceroase înainte ca acestea să se răspândească în corp și să producă daune ireversibile.

Acum, cercetătorii de la Centrul de Cancer al Universității din Georgia, SUA, au sintetizat un vaccin pe bază de carbohidrați care — în cazul șoarecilor, cel puțin — a reușit să provoace un răspuns puternic al sistemului imunitar la celulele de cancer. Concluziile publicate în octombrie trecut în revista Nature Chemical Biology aduce știința cu un pas mai aproape de mult căutatul „vaccin anti-cancer”.

„La șoareci am văzut o reacție imunitară puternică și am demonstrat că anticorpii produși sunt funcționali — că aceștia pot ucide celulele canceroase”, spune autorul principal al studiului Geert-Jan Boons, profesor și cercetător la Universitatea din Georgia.  

În prezent, vaccinurile sunt în general folosite pentru a preveni o boală prin stimularea sistemului imunitar al omului, pentru ca acesta să recunoască și să distrugă un virus sau o bacterie. Vaccinul sintetizat de Boons și colegii săi, pe de altă parte, este un vaccin terapeutic care „antrenează” sistemul imunitar uman să lupte împotriva unei boli existente. 

Totuși, pacienții din lumea întreagă vor trebui să mai aștepte, pentru că testele pe oameni urmează să înceapă abia în anul viitor.

În Republica Moldova , în structura bolilor oncologice, cancerul mamar se află pe locul 3 (cu 11,2%) după cancerul colorectal și cel pulmonar.
Cauzele apariției cancerului mamar sunt diverse, însă printre cele mai grave se numără fumatul, consumul excesiv de alcool, expunerea îndelungată la soare, alimentația incorectă, obezitatea, schimbările hormonale sau radiațiile ionizate. 

Distribuie articolul: