Producătorii și susținătorii vaccinului spun că acest tip de cancer care apare la femei poate fi prevenit doar prin vaccinare. Detractorii, la rândul lor, pun la îndoială nu doar eficacitatea preparatului, dar și inofensivitatea lui. Este vorba despr

Din cauza acestei boli, la fiecare 3 minute undeva în lume moare o femeie. în Europa, anual circa 50.000 de femei dezvoltă cancer cervical și altele 25.000 mor în urma acestei boli incurabile. Iată de ce, săptămâna 18 — 24 ianuarie este Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

HPV și cancerul cervical

Cancerul cervical (sau de col uterin) este unic în felul său. întâi de toate, prin aceea că se cunoaște cu siguranță cauza apariției acestuia – peste 80% din cazuri pot fi depistate și prevenite prin programe organizate de screening.

Iar vaccinurile anti-HPV sunt eficiente în prevenirea infecțiilor cu HPV de tip 16 și 18, care împreună sunt responsabile de 7 din 10 cazuri de cancer cervical. Niciun alt cancer sau afecțiune serioasă nu pot fi prevenite într-o asemenea măsură.

Așadar, teoretic crearea unei programe de stat de screening și imunizare ar trebui să asigure dispariția, dacă nu a bolii, cel puțin a mortalității cauzate de aceasta. De unde atunci aceste statistici înspăimântătoare?

în țările UE există programe de stat care prevăd efectuarea gratuită a investigației, iar în unele țări ca Franța, Austria, Belgia, sau Germania, vaccinarea împotriva HPV se recomandă tuturor femeilor.

în România, în 2008 autoritățile au demarat o campanie națională de vaccinare gratuită a 110.000 fetițe în vârstă de 10-11 ani. Vaccinurile au costat 23 de milioane de euro, iar părinții aveau dreptul de a accepta sau nu vaccinarea fetelor. Rata refuzului a fost surprinzător de înaltă, iar campania a fost considerată un eșec, fiind reluată în 2009. De data aceasta însă, precedată de campanii masive de informare.

Află cine este expus bolii

Alexandru Gudima, medic ginecolog la Institutul Oncologic din Chișinău, afirmă că riscul apariției cancerului de col uterin crește cu cât vârsta la care este începută viața sexuală este mai mică (sub 20 de ani).

O altă cauză expusă de medic este că, dacă o femeie s-a căsătorit cu un barbat care a avut o partenera cu cancer de col uterin, atunci riscul este foarte mare de a se îmbolnăvi. Iar în celelalte cazuri, de vină sunt rănile (sau eroziunile) colului uterin.

„O viaţă sexuală începută înainte de 18 ani şi rănile pe col repetate favorizează infectarea cu virusurile care duc la apariţia cancerului de col. Statisticile arată că cel puţin o dată în viaţă, jumătate din adulţii activi sexual fac o astfel de infecţie”, completează medicul.

Vaccinarea — soluția eficientă

Majoritatea specialiștilor moldoveni recomandă vaccinarea. Alexandru Gudima spune că riscul poate fi înlăturat doar prin imunizare. „Vaccinul este eficient sută la sută dacă este administrat înaintea începerii vieţii sexuale. De aceea, persoanele vizate sunt fetiţele cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.”

„Totuşi, vaccinul oferă protecţie şi femeilor care au între 24 şi 45 de ani. Singura condiţie este ca ele să nu fie deja infectate cu HPV”, adaugă ginecologul.

Reversul monedei

Pe de altă parte, Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, citat de cotidianul Gândul, afirma în 2008 că nu are date să spună sigur dacă vaccinul este bun sau nu.

„Dacă aş avea o fetiţă sau o nepoată în clasa a IV-a nu aş accepta să fie vaccinată. Paradoxul pentru mine este că nu se ştie cât durează imunitatea dată de acest vaccin”, afirma atunci epidemiologul român.

Specialiștii europeni au admis că vaccinul HPV poate crea unele reacţii adverse, acestea mergând de la dureri de cap, grețuri sau febră și până la simptome severe, precum şocul anafilactic (reacţie puternic alergică), amenoreea (lipsa menstruaţiei) sau chiar paralizie. în Statele Unite, vaccinul a stârnit acuzații că ar induce infertilitate – totuși, acuzațiile nu au fost demonstrate oficial, rămânând la nivel de zvonuri.

Realitățile din Moldova

Anatolie Melnic, șeful Secției de Profilaxie Specifică din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică din Chișinău spune că vaccinarea contra virusului Papiloma uman se practică în țara noastră la un contingent restrâns de femei, circa 7.000 anual. „La noi nu au fost cazuri în care acest vaccin să dea reacții adverse în urma administrării”. 

în Chișinău, vaccinul anti-HPV se face doar la unele centre private specializate. Maia Setișco, medic la un centru de imunizare din Chișinău spune că acest vaccin se administrează doar cu recomandarea medicului:

,,După un control la ginecolog, se ia o doză, apoi după o lună altă doză. Peste cinci luni se face ultima doză”. Pentru această metodă profilactică, o femeie ar trebui să scoată din buzunar circa 3.000 de lei.

Pentru persoanele care aleg să nu facă acest vaccin, unica metodă de prevenire a cancerului cervical ar fi efectuarea periodică (iar după 30 de ani, regulată) a testului Babeş-Papanicolau, pentru a descoperi la timp eventualele malformații.

în sumă, costul mare și controversele iscate în jurul vaccinului îndepărtează femeile de la luarea unei decizii. Dar înainte de a pune cruce pe profilaxie, poftim ultima statistică. Medicii spun că în Republica Moldova, la fiecare a doua zi, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Iar fiecare a treia victimă a acestei boli este de vârstă reproductivă. Adică între 18 și 50 de ani.

Distribuie articolul: