Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a informat vineri seara, 26 mai curent, că a fost confirmat un caz de rujeolă în Republica Moldova la o persoană de 43 de ani, din municipiul Chișinău, care a revenit dintr-o călătorie de peste hotare. Nu se spune de unde anume. Se întâmplă după trei ani, ultimul fiind înregistrat la 25.03.2020.

Persoana s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată. Boala a început acut cu prezența simptomelor de oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de febra 38,40C, dureri la deglutiție, tuse uscată, iar apoi au apărut erupțiile cutanate pe față, cu extinderea ulterioară pe trunchi și membre.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată, și în a 3-4 zi de boală se asociază cu un exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care primar apare în regiunea feței și gâtului, și apoi se extinde pe tot corpul.

Copiii nevaccinați prezintă un risc foarte mare de a se îmbolnavi și dezvolta complicații, cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia, meningita. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de 95%. Datele statistice arată că la vârsta de 1 an, aceasta este 84,2%; la 7 ani – de 92,6%; la vârsta de 15 ani este de 93,6%.

Distribuie articolul: