Dezvoltarea bebelușului și ritmul în care crește micuțul este prioritatea oricărei mămici. Învață cum să-i urmărești creșterea în mod corect.Folosește obligatoriu un cântar special pentru sugari. Până la 3-4 ani copilașul se măsoară stând întins. Cântărește-l pe micuț mereu în aceleași condiții: dezbrăcat, fără scutece și înainte de masă. Acasă cântărește-l săptămânal, nu zilnic. Bebelușul tău se dezvoltă conform graficului?

Dacă la 4 luni puiul tău își dublează greutatea de la naștere, la un an are deja de trei ori mai mult față de “momentul zero”. Copilașii născuți la termen (eutrofici) cântăresc 2.800-4.000 gr, au o lungime de 48-52 cm și un perimetru cranian de 34 -37 cm. Cei care cântăresc între 2.500 și 2.800 gr se numesc subponderali, iar cei cu o greutate sub 2.500 g sunt considerați prematuri, chiar dacă s-au născut la termen. Aceștia recuperează deficitul de greutate de la naștere până la șase luni sau chiar un an.

Scăderea fiziologică

În primele două zile de viață, micuțul tău poate pierde în greutate cel mult 10% din valoarea de la naștere, fără să fie bolnavior. În acest interval se va elimina primul scaun (meconiu) și prima urină, iar lichidul amniotic ramas în plămâni se resoarbe. Medicul va decide externarea voastră în momentul în care puiul va începe să crească în greutate, chiar dacă nu recuperează total gramele pierdute. Astfel, cel târziu în 10-12 zile el va reveni la greutatea de la naștere și până la sfârșitul primei luni va adăuga încă 800 g.
 
Vezi tabelul care indică cum se dezvoltă copilul tău în primul an de viață.  
 

Sursa: www.mami.ro

Distribuie articolul: