O echipă de cercetători din Canada a găsit 75 de litri de urină într-un bazin cu suprafața de aproape 16 metri lungime și 8 metri lățime. Într-o piscină mai mică - 30 de litri. Oamenii de știință au colectat mai mult de 250 de mostre din 31 de piscine. Rezultatul, desigur, este alarmant. Oare cum e în piscinele din Moldova?

Pe lângă reacția de „Fu” la asemenea rezultate, mai apare îngrijorarea firească: „dăunează cumva sănătății această cantitate de urină?” Oamenii de știință spun că da, urina devine periculoasă odată ce intră în reacție cu substanțele chimice. În cel mai fericit caz, va irita ochii, iar în cel mai neplăcut – va cauza astm bronșic. Cercetătorii au testat apa cu ajutorul unui îndulcitor artificial, numit acesulfame-K, care se găsește deseori în mâncarea procesată și în băuturile carbogazoase. Această substanță se găsește și în urină, căci trece direct prin corp fără a fi digerată. Schimbarea peste noapte a culorii din albastru în verde în bazinele de la Jocurile Olimpice 2016 a demonstrat necesitatea de a monitoriza calitatea apei din piscine.

„Urina conține multe substanțe nitrogenate cum este ureea, amoniacul, aminoacizi și creatinină. Acestea intră în reacție cu dezinfectanții cum este clorul și creează produse secundare. Expunerea la produsele volatile, în particular a tricloraminei în piscinele închise poate duce la afecțiuni respiratorii”, explică oamenii de știință.

Se pare că urinarea în piscină e un obicei comun în Canada, deși foarte puțini o recunosc. Deși e considerată o practică tabu, 19 la sută din participanții unui sondaj au recunoscut că au urinat cel puțin o dată în viața lor. Nu uita, e o idee foarte proastă să înghiți apa din bazin, căci devine extrem de dăunătoare după ce intră în reacție cu substanțele chimice dezinfectante.

Sursa: independent.co.uk

Distribuie articolul: