Acciaroli este un sătuc cu 700 de locuitori, situat în sud-vestul Italiei. Acesta este căminul unui număr extraordinar de mare de centenari, potrivit adevarul.ro, cu referire la The Independent. Mai exact, una din zece persoane atinge şi în unele cazuri chiar depăşeşte 100 de ani, motiv pentru care satul a făcut subiectul unui studiu care şi-a propus să identifice factorii care contribuie la longevitatea locuitorilor.

După şase luni, cercetătorii Universităţii Sapineza din Roma şi ai Şcolii de Medicină Sandiego au constatat, printre altele, că persoanele în vârstă au o circulaţie a sângelui neobişnuit de bună pentru vârsta lor. Echipa de cercetare a analizat probele de sânge a peste 80 de locuitori şi a descoperit niveluri extrem de scăzut de adrenomedulină, un hormon care lărgeşte vasele de sânge.

Oamenii de ştiinţă spun că hormonul a fost găsit într-o cantitate foarte redusă la subiecţii studiaţi, similară cu cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, iar acest lucru pare să fie un factor de protecţie important, care ajută la dezvoltarea optimă a microcirculaţiei şi a circulaţiei sanguine capilare. Din alimentaţia locuitorilor satului italian nu lipsesc peştele, carnea de iepure şi de pui crescuţi în curte, uleiul de măsline, fructele şi legume din grădină. De asemenea, aproape toţi localnicii consumă rozmarin, care ajută la îmbunătăţirea funcţiei cerebrale, precum şi soiuri locale de plante medicinale.

rosemary-656896

Foto: Daily Express

Mai mult, sătenii din Acciaroli suferă de mai puţine boli decât persoanele care trăiesc în alte ţări occidentale.

„Am descoperit că aceşti oameni nu se confruntă cu bolile cronice atât de des întâlnite în Statele Unite spre exemplu – boli de inimă, obezitate şi Alzheimer. De asemenea, am observat că nu suferă de cataractă, o problemă des întâlnită la persoanele de peste 80 de ani“, a dezvăluit Alan Maisel, cardiolog de la Universitatea San Diego, pentru The Telegraph.

Un alt secret al longevităţii locuitorilor acestei zone este şi viaţa sexuală activă pe care o au chiar şi la vârste înaintate.

Distribuie articolul: