Lăudat de multe personalități ale literaturii din țară, criticat, pe alocuri, proiectul lansat de UNIMEDIA, care a identificat cele mai bune 10 romane basarabene, scrise în ultimii 50 de ani, s-a finalizat cu un clasament alcătuit din părerile a opt critici literari și cititorii portalului. Pe locul întâi s-a clasat “Povestea cu cocoșul roșu” de Vasile Vasilache. Acțiunea a fost lansată de UNIMEDIA și Editura Cartier în ajunul sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”, ca un prilej de a aprecia valorile noastre naționale și de a stimula lectura în limba română în rândurile cititorilor din Republica Moldova.

Sondajul privind TOPUL s-a desfășurat în perioada 20-25 august. Adițional, și-au exprimat părerea și opt critici literari – Mircea Ciobanu, Emilian Galaicu-Păun, Maria Șleahtițchi, Gheorghe Erizanu, Mihail Vakulovski, Andrei Țurcanu, Vasile Ernu și Dumitru Crudu. Fiecare dintre ei au format câte un top 10 romane basarabene, unde prima poziție din top a fost apreciată cu zece puncte, iar poziția 10 – cu un punct. Criticii nu au avut dreptul să-și voteze propriile romane pentru a evita conflictul de interese.

Toate titlurile romanelor, menționate în topurile criticilor literari, au fost incluse într-o singură listă, care a fost propusă publicului pentru vot în cadrul unui sondaj pe portalul de știri care a venit cu inițiativa. Publicațiile cu punctaj egal au fost poziționate pe aceeași treaptă. Iată clasamentul final după cumularea voturilor din sondaj (peste 1000 de voturi) și cele acordate de criticii literari.

 

 

Un tabel desfășurat cu voturile fiecărui membru al juriului găsiți pe UNIMEDIA.

Distribuie articolul: