În Republica Moldova va fi creată o platformă națională a antreprenoriatului feminin, în cadrul căreia vor fi elaborate module de instruire a femeilor de afaceri și vor fi create asociații naționale a femeilor antreprenor, care la rândul lor, au drept obiectiv extinderea reţelelor de asociații și la nivel local, informează publicația eco.md Cel puţin acesta este unul din obiectivele proiectului “Antreprenoriatul feminin – un motor de creare a locurilor de muncă în Europa de Sud Est”, finațat de Comisia Europeană și de Agenția suedeză pentru cooperare internațională și dezvoltare (SIDA), lansat astăzi la Chişinău şi care va fi pus în aplicare până la finele anului 2015 și se înscrie în obiectivul general de aderare la UE, mai scrie publicația.

Proiectul își propune ca Republica Moldova , alături de opt țări din Europa de Sud Est, să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin, prin crearea unui cadru legal ce ar încuraja cele mai bune practici în domeniu.

Potrivit Valentinei Veveriță, șef al Direcției politici de dezvoltare a ÎMM și profesii liberale a Ministerului Economiei, Republica Moldova deține locul 10 în topul țărilor europene în ce priveşte participarea femeilor în afaceri, ponderea reprezentantelor sexului frumos în numărul total al oamenilor de afaceri fiind de 25 %.
Conform unor informaţii prezentate în cadrul evenimentului, actualmente 52 % din totalul populației sunt femei, dintre care 74 % sunt femei cu vârsta cuprinsă între 39 și 49 ani. În acest context s-a menționat că 62 % din femei au studii superioare.

Numărul redus de femei implicate în afaceri este cauzat de dificultatea de obținere a creditelor și accesul limitat la finanțare din partea statului, deși un studiu internațional arată că în țările unde femeile antreprenor sunt pe picior de egalitate cu bărbații, PIB-ul crește cu 15 %.

sursa: eco.md

Distribuie articolul: