Boală inflamatorie pelvină (BIP) sau precum i se spune în popor – „răceala la ovare” reprezintă o infecție a organelor tractului reproducător superior feminin (uter, trompe uterine, ovare). Cea mai întâlnită și gravă formă este la nivelul trompei uterine-Salpingită. Importantă clinică a diagnosticării BIP este data și de sechelele cunoscute ale acestei patologii, care includ infertilitatea tubară, sarcină ectopica, sindromul aderential pelvin.

Citește și: Maxim Calaraș: Aspecte importante privind sănătatea femeii

„Se consideră că infecțiile tractului reproducător superior sunt cauzate de bacterii provenite de la nivelul vaginului, care ascensionează prin canalul cervical. Cel mai frecvent sunt implicați: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasme.

Trompele uterine se mai pot infectă prin extensie directă de la un focar inflamator de la nivelul tractului digestiv, în special de la un abces apendicular sau diverticular perforat, sau pe cale hematogena.

Iată care sunt factorii de risc pentru BIP:

-bolile cu transmitere sexuală;
-parteneri sexuali multipli;
-dușurile vaginale;
-nefolosirea prezervativelor;
-vârstă tânără;
-stătut socioeconomic precar;
-chiuretajele uterine;
-dispozitivele intrauterine (sterilete).

Diagnosticul se pune în principal pe semne clinice:

-dureri în etajul abdominal inferior;
-secreții vaginale modificate;
-sângerări vaginale neregulate;
-febră;
-frisoane;
-greață;
-vărsături;
-dismenoree;
-dispareunie (durere în timpul contactului sexual).

Citește și: Doktor Zubareva recomandă 8 componente esențiale pentru sănătatea femeii

În timpul examinării ginecologice, pacientele cu BIP acută vor prezența o durere intensă la palparea și mobilizarea organelor pelvine (col uterin, uter, ovare, trompe uterine).
BIP nediagnosticată și netratata corect poate da compicatii grave: piosalpinx (acumularea de puroi la nivelul trompei), abces tuboovarian, pelviperitonită și chiar sepsis.
Tratamentul BIP se face în ambulator cu antibioterapie per os, uneori poate necesită internarea și tratament parenteral, iar în cazul complicațiilor, tratament chirurgical”, explică pentru http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/afectiuni/boala-inflamatorie-pelvina-nu-este-o-simpla-raceala-la-ovare-cum-se-manifesta-si-trateaza-1449894Ziare.com Dr. Mirela Titienar, Medic specialist obstetrica-ginecologie la Metropolitan Hospital.