OCEAN BEAT – astfel a fost intitulată colecția care reflectă conceptul ECO cu privire la problematica Poluării apelor oceanelor. Tânărul designer moldovean Janu Mihai și-a dorit să arate prin acest concept cât este de vital ecosistemul oceanelor pentru populația globului pământesc.

Despre o criză la nivel global

„Colecția este despre o criza ecologică la nivel global care ne privește pe toți, mai ales generația actuală. Atunci când societatea instigă la soluționarea unor probleme precum Poluarea apelor oceanelor ,industria ușoară nu poate rămâne distantă față de această problemă precum reprezintă cea mai poluantă industrie după cea petrolieră”, mărturisește tânărul.

In, mătase și peliculă, în stil avangard

„Conceptul ECO este un termen pe care îl auzim frecvent însă adesea el rămâne doar un termen bine integrat în articolele online, astfel am decis ca să utilizez mijloacele existente în designul vestimentar ca să transpun această tragedie a umanității. Drept transpunere a conceptului în colecție am folosit forme voluminoase și croieli complicate ale vestimentelor, ele fiind urmate de o cromatică inspirată din habitatul oceanelor. Pentru a reda diversitatea ecosistemului oceanelor am folosit materiale precum inul cu mătasea și pelicula, acestea fiind de o plasticitate și dinamică deosebită. Toate componentele colecției au fost integrate în stilistica avangard pentru un efect puternic vizual”, povestește Mihai.

Educația despre natură înseamnă atitudine civică

„Prin intermediul acestei colecții chem lumea la o atitudine civică, o educație elementară ce ține natură și legile ei. Moda întotdeauna a luat atitudine la schimbările sociale, ecologice, economice, astfel consider că domeniul artei vizuale este un instrument prin care putem educa, mobiliza și sensibiliza umanitatea cu privirea la soluționarea problemelor ce țin de ecosistemele acvatice”, mai spune tânărul designer.

Să te adaptezi înseamnă să fii creativ

„Nu a fost deloc ușor să creez această colecție în condițiile actuale de pandemie însă această provocare m-a învățat cât de important este să te adaptezi situației existente și să lucrezi asupra problemelor care reprezintă un pericol pentru umanitate. Prin urmare trebuie să le mulțumesc persoanelor ce au contribuit la realizarea și finalitatea acestei colecții: Fotograf: Victoria ViPrada , Designer artbook: Maria Crigan, Curator: Alina Tocarciuc, Evghenii Hudorojcov, direcția UTM și CEADT ZIPHouse. Vă mulțumesc din suflet!”, le spune în final Mihai.

Cea mai strânsă și longevivă relație pe care o poate avea un om este relația între sine și mediul înconjurător. Modul în care tratăm natura ne va determina viitorul. Mihai Janu