Femeile de vârstă fertilă din Republica Moldova nasc în medie un singur copil. Specialiștii susțin că acest indiciu este sub nivelul critic, de 1,5. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în ultimii 8 ani rata totală a fertilității este de aproximativ 1,3 copii. Numărul de copii născuți a scăzut, în ultimii 30 de ani, cu 60 la sută!

Valentin Friptu„Dacă în anii 1980 se nășteau anual în jur de 100 de mii de copii, astăzi numărul acestora s-a redus până la 40 de mii pe an. În viitor vom avea și mai puține nașteri, pentru că femeile preferă să nască un singur copil. Peste 15-20 de ani vom ajunge și până la 15 mii de nounăscuți pe an”, afirmă Valentin Friptu, obstetrician-ginecolog. Acesta mai spune că pentru o înlocuire simplă a generaţiilor, rata de fertilitate trebuie să fie de cel puțin doi copii în familie.

 

Specialistul este de părere că rata scăzută a fertilității în Republica Moldova este generată de problemele sociale, și mai puțin de cele de sănătate. „Probleme de sănătate au existat întotdeauna, inclusiv și în perioada când numărul nașterilor atingeau cifra de aproape 100 de mii. Rata scăzută de fertilitate este influențată de altceva, și anume de condițiile de trai din Moldova. Femeile preferă să nască mai puțini copii, pentru ca mai mulți nici nu pot întreține”, mai adaugă medicul obstetrician ginecolog.

Nici statul nu le motivează pe femei să dea naștere mai multor urmași, susține Valentin Friptu, deoarece banii alocați pentru creșterea copiilor sunt foarte puțini în comparație cu cheltuielile reale pentru creșterea lor. Migrația populației este un alt factor ce influențează rata fertilității în Republica Moldova. Specialiștii spun că multe femei de vârstă reproductivă migrează în țările străine în căutarea unui loc de muncă.

„Cred că aceasta este principala cauză a ratei scăzute de fertiliate la noi în țară. Femeile cu vârsta cuprinsă între 20-30 de ani, vârsta ideală pentru a da naștere unui copil, pleacă la muncă în străinătate. Deja revin definitiv în țară când au peste 40 de ani, atunci când și se apucă să facă copii. Desigur că nu reușesc să nască decât unul singur”, afirmă ginecologul Iurie Dondiuc, directorul maternității nr.1 din capitală.

Și el confirmă că nivelul de trai din Moldova le motivează pe femei să ia calea străinătății. Mai mult, unele femei preferă să nască un singur copil fiind influențate de tendințele europene. „Ele văd ce se face în Europa și vor și ele câte un singur copil, mai puține griji și mai mult timp liber. Am paciente care chiar îmi zic că au vrut să trăiască pentru ele și apoi să facă un copil. Altele însă muncesc cât sunt în putere, își fac o carieră ca la bătrânețe să aibă din ce trăi. Ajung la 40 de ani și își dau seama că vor copii”, explică medicul obstetrician-ginecolog.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2012 în Republica Moldova s-au născut puțin peste 39.800 de copii.

Sursa: E-sanatate.md

Distribuie articolul: