Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo” a dat start celei de-a XVI-a ediţie a târgului naţional multiramural „Fabricat în Moldova”. Evenimentul se desfășoară în perioada 1-5 februarie și ține să promoveze produsele autohtone. Expoziţia este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie sub conducerea Guvernului Republicii Moldova. În cadrul evenimentului, producătorii din ţară au posibilitatea să încheie parteneriate şi să fie mai aproape de clienţi, mai mult decât atât, organizatorii au pregătit şi un vast program de dezvoltare a afacerilor.

Scopul acesteia vizează susţinerea producătorilor autohtoni, promovarea produselor competitive pe piaţa internă şi externă, atragerea investiţiilor şi intensificarea dialogului public-privat.

La târg au fost prezenţi peste 350 de agenţi economici din diferite ramuri ale economiei naţionale, inclusiv industria alimentară, ramură vitivinicola, industria mobilei, cea uşoară s.a., precum şi institute de cercetări ştiinţifice şi meşteri populari. Aceastia au oferit vizitatorilor posibilitatea de a alege pentru cei dragi cadouri speciale, piese unice confecţionate din textil, obiecte din ceramică,  păpuşi hand-made, dulciuri, miere, produse de panificaţie şi multe altele.

brutar1Dorin Mereuţă, brutar: „Suntem pe piaţă de patru ani şi producem pâine naturală, din făină integrală care este coaptă pe vatra de piatră. Un lucru important este că folosim maia lichidă naturală, nu drojdii termofile, speciile căreia sunt utilizate în industria de alcool, bere şi panificaţie, în natură acestea nu apar.  De fapt, tot ciclul de producere a pâinii ne-am străduit să îl concentrăm în mâinile noastre, pentru a putea controla tot lanţul valoric al produsului. Noi creştem grâul nostru, folosim doar seminţe care se germinează şi nu utilizăm pesticide, pentru că produsul final să fie sănătos şi să conţină minerale benefice organismului uman.”

În cadrul târgului, companiile locale organizează diverse degustaţii şi oferă reduceri semnificative de preţ.

Tudor, vizitator: „Despre ediţia dată am aflat de pe o reţea de socializare, de unde mă informez referitor la diverse evenimente ce au loc în Chişinău. Comparativ cu anii precedenţi, anul acesta au fost mai mulţi agenţi economici.  Au apărut multe produse autohtone noi pe piaţă de desfacere, ex: chipsuri din mere, pâine integrală, migdale caramelizate, prune în ciocolată şi multe alte delicii. Eu fiind vegan, nu am văzut nici un producător care îşi promovează  produse din soia, dat fiind faptul că sunt mulţi pe piaţă.  De asemenea,  aş vrea să menţionez că nu am văzut companii ca: Orhei Vit, Natur Bravo, Fabrica de lactate din Floreşti, Nefis şi nu înţeleg de ce nu au fost prezenţi că să îşi promoveze noile produse, care sunt destul de solicitate.”

Expoziţia-târg „Fabricat în Moldova” va fi deschisă până duminică, 5 februarie. În următoarele zile această va fi vizitată de delegaţii ale Camerelor de Comerţ şi Industrie din Austria, Belarus, România, Rusia şi Ungaria.

Autor, Foto: Nicoleta Balacci, stagiară