Radu Burdujan predă studenților franceza și engleza, iar în timpul liber, scrie știri. Tânărul, care deja de trei ani colaborează cu primul portal de știri din Moldova, spune că totul a început spontan și din pasiunea pentru noutăți. Dacă e gata să lase profesoria pentru jurnalism, aflăm de la Radu într-un scurt interviu acordat revistei noastre. Prima știre scrisă a și ajuns la Top
Radu își amintește că totul a început acum trei ani și jumătate, când și-a creat un blog unde scria zilnic despre diferite evenimente social-politice care aveau loc la moment. “Într-o zi am fost contactat de cei de la UNIMEDIA, care mi-au propus să-mi încerc forțele în jurnalism. Deși n-am avut nicio experiență până atunci, doar cea teoretică (la universitate avem un curs de mass-media pentru cei care învață limbi străine), am zis să încerc. Astfel din 1 septembrie 2010, împreună cu noul an de învățământ, am început și cariera mea în jurnalist”. Reporterul UNIMEDIA recunoaște că tot ce se învață pe băncile universității e total diferit sau cel puțin distinct de realitate și își amintește cu mare satisfacție de prima știre scrisă: “A fost plasată ca știre de Top, ceea ce m-a bucurat mult și m-a încurajat”.

Îmi place Universitatea, dar îmi place și UNIMEDIA
„The Washington Post” sau „Le Monde” fac parte din meniul zilnic al lui Radu Burdujan, însă, a recunoscut-o chiar el, țara noastră este menționată mai des în presa de limbă rusă. “Chiar de la început, responsabilitatea mea a fost să „pescuiesc” și să reflectez ce spune presa străină despre Republica Moldova. Cu timpul s-au mai adăugat și altele, reflectarea evenimentelor externe, de exemplu. Desigur, îmi par mai interesante articolele din presa de limbă engleză, sau franceză în care apare Republica Moldova”, ne-a declarat reporterul.

El a mai recunoscut că visa încă din copilărie să devină jurnalist, la fel de mult ca și profesor și că s-a bucurat mult atunci când în Moldova au apărut televiziunile de știri. “Inițial mă uitam doar la ele. Există așa o idee, este fericit acel om care lucrează la un serviciu care-i place. Pot să spun că este cazul meu: îmi place ceea ce fac la Universitate, dar îmi place și ceea ce fac la UNIMEDIA”.

 

Profesorul universitar Radu Burdujan combină cu mult succes și jurnalismul, experiența din fiecare domeniu fiindu-i de mare folos în practicarea celuilalt. “Cu cât mai bine cunoști o limbă străină, dar și limba română, cu atât mai corect înțelegi informația și ideile expuse în articole, după care le prezinți în limba cititorilor. Recapitularea repetată, la lecții, a regulilor gramaticale, a semnificațiilor lexicale, a structurii eseurilor de diferite tipuri, dar și avansarea, aprofundarea cunoștințelor pe parcursul predării lecțiilor mă ajută la perfecționarea capacității de lucru cu textul. Totodată, în discuția cu studenții afli ce-i interesează mai mult la moment, dar și pot pune în discuție un eveniment recent din țară, sau din lume, în limba străină”, ne zice Radu.

 

Un doctor în științe pedagogice nu se lasă de pedagogie
Burdujan profesează din 2004, imediat ce și-a susținut masteratul. Este profesor de limba franceză de specialitate la diferite facultăți, gramatica și istoria limbii engleze, literatura Marii Britanii, iar de anul acesta și civilizația țărilor anglofone la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. Radu ține minte bine și acum teza care i-a deschis calea spre profesorat – Studiu istoric comparativ cu privire la categoria cazului în limba franceză și în limba română. “În general, ca un bun student și profesor am trecut toate etapele fără vreo pauză: licența, masterat și doctorat. Doctoratul l-am făcut în pedagogie, iar teza ținea de dezvoltarea competențelor literar-artistice la lecții de limbi străine. Pe plan didactic am ajuns la gradul de lector superior”, se laudă profesorul.

 

Așa sau altfel, Radu ne-a mărturisit că nu s-ar lăsa nici de una, nici de cealaltă – deja îi sunt mult prea dragi. “Mi se pare o combinație foarte reușită. Din start am avut o înțelegere cu conducerea UNIMEDIA – să nu mă las de activitatea pedagogică, deoarece am depus mult efort în cariera mea de profesor și nu aș vrea să renunț la ea. Nici de scris nu mă las.”

Foto: Igor Vrabie 

Distribuie articolul: