Un preot dintr-o localitate din raionul Strășeni a ajuns subiect de discuție după ce le-a cerut părinților să aștepte după ușa bisericii la botezul propriului lor copil. Indignată de acest fapt, verișoara cuplului a cerut explicații și a înregistrat toată discuția care a purtat-o cu preotul. Aceasta a fost postată pe o rețea socială de către vloggerul Ion Andronache, cu următoarea descriere:

„Preotul Victor Rastasanu din satul Roșcani, raionul Strășeni, a interzis ambilor părinți să fie prezenți la Botezul propriului copil.
Din păcate el n-a putut să-și argumenteze decizia total neispirată. Însă această faptă este strigătoare la cer!
Botezul nu este o slujbă privată, ci este o slujbă la care trebuie să fie prezentă întreaga comunitate. Taină la care este primit un nou membru în Biserică. Unii preoți percep cuvântul “Sfântă Taină” ca “secret”, ca ceva ascuns, adică se săvârșește slujba în secret. În realitate însă Sf.Taină înseamnă sacrament sau mister (greacă=mysterion), adică greu de conceput și de explicat în limbaj uman a lucrării Sfântului Duh.
În mai multe episoade am explicat că Botezul este o slujbă la care nu doar părinții trebuie să participe, ci și întreaga comunitate.Este firesc ca întreaga comunitate să aprobe și să se bucure pentru noul membru al familiei mari, adică Biserica.
Cu atât mai mult, la acest eveniment trebuie să fie prezenți părinții celui care se botează. Părinții sunt cei care i-au dat viață, sunt cei care îl vor crește și educa pe acest copil în credința creștină și este total inuman și absolut incorect să le interzici să fie prezenți la cea de a doua naștere a copilului lor, nașterea în Hristos.
Știu că în foarte multe parohii din Moldova preoții încă mai interzic mamelor să fie prezente la Botezul propriului copil, însă aici vedem că și tatălui i-a fost interzisă prezența.
Vin cu un îndemn către ierarhi: Luați măsuri ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple în parohiile noastre din țară!
Părinții se supun acestor decizii, însă rămân afară cu lacrimi în ochi și nedumerire. Iar sărbătoarea care trebuie să bucure pe toți se transformă într-o experiență cu gust amar și tristă”.

Citește și: Focul Haric este minune sau nu? Vlogerul Ion Andronache explică procesul (Video) Video: Facebook.com/Ion Andronache

Distribuie articolul: