Preotul Partenie Apostoaie slujeşte la biserica Vovidenia din Botoşani, un lăcaş de cult vechi de 200 de ani. Este cunoscut în localitate pentru implicarea sa în misiuni de caritate. Din anul 2011, întreţine copiii orfani cu fondurile Bisericii şi ale enoriaşilor şi are grijă de săracii buni la învăţătură din satele judeţului. A devenit şi mai cunoscut după ce a sacrificat fondurile strânse pentru refacerea picturii bisericii ca să construiască un centru destinat orfanilor şi bătrânilor abandonaţi.

În 2013, preotul Partenie aduna în jur de 50.000 de euro pentru pictura bisericii, aflată într-o stare avansată de degradare. A sacrificat aspectul estetic al lăcaşului de cult în care slujeşte pentru a-şi ajuta enoriaşii aflaţi în nevoie. Până acum, a reuşit să ridice parterul şi o parte din etaj. 

„Este un aşezământ multifuncţional pentru orfani şi bătrâni. Va fi structurat pe două etaje. Un etaj pentru bătrâni, altul pentru copii orfani sau pentru cei cu mare drag de învăţătură dar foarte săraci. Aici vor avea cazare, masă, sală de conferinţe, cabinete medicale şi tot ceea ce este necesar pentru îngrijirea şi ajutorarea lor“, a precizat părintele Partenie.

627x0

Întregul complex ar urma să coste aproape 1 milion de euro, cu toate dotările. Fondurile vin exclusiv din donaţii. Una dintre beneficiare este Valentina Pintilii. Are 17 ani şi provine dintr-o familie destrămată din satul Ripiceni. Nu avea bani să urmeze cursurile liceale, deşi avea aproape numai medii de 10. Învaţă la Liceul Pedagogic din municipiul Botoşani, are medii de 9 şi de 10 şi doreşte să devină procuror criminalist.

627x0 (1)

„Mi-a fost salvat viitorul. Nu avea mama bani să mă ţină la şcoală. Cu ajutorul părintelui Partenie am primit o familie adevărată şi o şansă în viaţă“, spune tânăra. În apartament cu fetele stă şi o angajată la Biblioteca „Mihai Eminescu“ din Botoşani, Mihaela Vamanu, cea care se ocupă şi de educaţia tinerelor.

Sursa: adevarul.ro