Am ezitat o bună bucată de vreme astăzi, neștiind la ce rubrică să încadrez istoria acestui tânăr performer – istorie din străinătate sau poveste de succes? Parcă la ambele, văzând cum își face el prezentarea pe site-ul celui mai celebru circ din lume:
„Hello to all Cirque du Soleil fans, my name is Oleg Juruc, I am from Moldova.” A plecat din Moldova la 17 ani. La acea vreme, absolvise Liceul Republican cu profil sportiv din Chișinău, iar primele experiențe într-ale circului le deprindea de la unchiul său, Anatolie Sandu:
„După un an de muncă intensă practicând „russian bar”, în sfârșit numărul nostru a fost gata pentru arena circului. Dar, din păcate, circul de la Chișinău era în reparație…”

Tot legăturile de familie au constituit acel motor cu propulsie spre o arenă internațională, după cum povestește Oleg: „Anatolie Sandu, adică unchiul meu, mai are doi frați, Serghei și Konstantin, care lucrează de mulți ani în Statele Unite, sub numele frații Sandu. După ce numărul a fost gata, am primit un contract în SUA la binecunoscutul parc de odihnă Sea World, desigur cu ajutorul fraților Sandu.”
După încheierea contractului de vară la renumitul parc Sea World, oferta cea mare a venit din partea cazinoului Circus Circus, din Las Vegas.

Viva, Las Vegas!

Acolo unde toată lumea se strânge exclusiv pentru distracție și jocuri de noroc, Oleg era de cealaltă parte a scenei, lucrând ca artist la show-ul din cazinou.
„Fiind artist al circului, desigur că aflasem de Cirque du Soleil, dar numai din auzite. Se vorbea că pentru a ajunge acolo trebuie sa fii extrem de talentat. Apoi, tot în Las Vegas am avut ocazia să privesc pe viu un spectacol al circului, și anume „Mystere”. După show nu am avut cuvinte și nici nu știam ce mi-a plăcut, pentru că tot showul l-am privit fără să clipesc din ochi, adică este un show super! Atunci am început și eu a visa la Cirque du Soleil și am devenit un fan al circului!”, mărturisește Oleg.

Spectacolul a produs într-adevăr o impresie de neuitat asupra tânărului artist, astfel încât Oleg a început să lucreze fizic mult mai intens, să facă antrenamente și să înceapă a exersa actul „german wheel”.
Însă America nu e doar țara visurilor care se împlinesc, ci și o țară în care trebuie să fii pragmatic ca să supraviețuiești. Pentru Oleg, acest lucru a însemnat și mai multă muncă: „În același timp, lucram în diferite cazinouri din Las Vegas și zburam prin Statele Unite în alte orașe la Campionatul Americii la Basketball, unde făceam show-uri. În fiecare săptămână zburam de trei ori!”, povestește el.

Un apel telefonic și o mare provocare

A trebuit să treacă 5 ani ca ceea ce numea el „visul” său să se poată adeveri. „Fiind în Vegas, am primit un telefon de la un cunoscut care lucrează în Cirque du Soleil și care m-a întrebat: „Uite, circul are nevoie de un artist cu „german wheel”. Tu ai video-ul tău undeva ori vrei să-l trimiți lor direct?” Am crezut că e o glumă și i-am spus să se uite pe youtube, clipul meu se numește „Oleg Juruc german wheel”.

Chiar și așa, surpriza era prea mare și șansele prea mici ca să nu fie sceptic: „După câteva zile am primit un telefon de la Cirque du Soleil și m-au întrebat dacă pot să le trimit toată informația despre mine.
Desigur că eu le-am trimis, dar știam că sunt mulți artiști care nu au reușit, deși au tot trimis CV-uri. Pentru că ei spun că vor reveni cu un telefon, dar nu se mai telefoneaza!”

După câteva luni, a primit o invitație la audiții cu proba „german wheel”, unde numărul concurenților era de 100 de persoane. Probele nu au fost puține: „La început am prezentat „german wheel”-ul și după asta, forța și elasticitatea. În funcție de normativele acestea, au fost selectați mai departe doar jumătate.”
A urmat a doua zi de audition, cu proba de dans: „Ne-au arătat un dans de două ori, pe care apoi trebuia sa-l reproducem singuri și să improvizăm și teatrul! La sfârșitul zilei ramăsesem vreo 20 de artiști, printre care și eu. La audition am fost numărul 33, de atunci cred că acesta este numărul meu norocos”, râde Oleg.

Ultima parte de probă, întâia parte de Cirque

Odată ajuns în echipa Circului, Oleg a urmat un soi de „stagiere”, după care (dacă o trec cu succes) abia atunci artiștilor li se oferă un contract. „După audition artiștii nu primesc un contract, ci sunt trimiși întâi la Montreal pentru 3 luni. În această perioadă, acolo învață dansurile, mișcările pe scenă, artistismul, machiajul și multe alte chestii. Mie mi s-a oferit „russian bar”, pe care eu lucrasem de 5 ani.”
Așa că, de aici încolo, să facă parte din echipa Cirque du Soleil a fost pentru Oleg Juruc doar o chestiune de timp. „După 3 luni de muncă am semnat un contract pentru un an în show-ul „Alegria”. Este un show din cele mai vechi, ca și Mystere, și este un show extraordinar, care te lasă fără cuvinte!”, exclamă el.

Acum, lucrează de un an și jumătate în spectacolul „Alegria”. Este unul din cele mai de succes spectacole, cu care Circul face turneul țărilor din Europa de Vest. „Am lucrat în Canada și SUA, iar acum suntem în Germania. Vom lucra timp de 2 ani în toată Europa, însă din păcate nu și în Moldova”, spune Oleg cu regret.
Totuși, dorul de casă i-l compensează într-o anumită măsură prezența persoanelor dragi: „Împreună cu mine călătorește soția, Diana și fiul, Nicolae, care mă ajută să am un zâmbet și mai mare pe scenă!”

În loc de epilog, aproape off topic

Pentru cei mai fericiți dintre noi, care au banii și culoarea necesară a pașaportului (roșu), există ocazia de a vedea pe viu această experiență cutremurătoare a unui circ autentic: în februarie, Cirque du Soleil va ajunge și la București. E drept, cu alt show, Saltimbanc.

Noi ceilalți însă, nu putem decât să ne întrebăm ce-ar fi fost dacă Circul din capitală ar fi funcționat, și când oare va fi Moldova inclusă și ea în rândul țărilor demne de a găzdui un turneu al Cirque du Soleil…

Video-ul lui Oleg cu „german wheel”

Cirque du Soleil, actul lui Oleg e la min 0.53

Distribuie articolul: