Meniul de nuntă diferă, de regulă, de cel de cumetrie atât la capitolul bucate, precum și preț. Te-ai gândit vreodată de ce? Grigore Sîrbu, managerul Restaurantului Platinum din Chișinău vine cu explicații importante la acest subiect.

Care este diferența dintre un meniu de cumetrie și unul de nuntă? De ce diferă și prețurile de fapt?

Aici, iarăși se pune accentul pe moldovenismul nostru și pe tradițiile noastre. Avem un neam cu multe obiceiuri. O cumetrie are două-trei tradiții, ceea ce înseamnă că în timp, sărbătoarea va dura 6-8 ore. Pe când o nuntă are o groază de obiceiuri și se termină, de regulă atunci când răsare soarele, iar asta înseamnă că e nevoie să punem mai multe ieșiri cu mâncare.

O cumetrie este, de regulă formată din două mese: gustări reci și masa caldă, în timp ce la o nuntă mai apare masa intermediară, iar asta înseamnă și costuri ridicate.

Plus la asta, oamenii când fac o nuntă, au un buget stabilit, iar atunci când organizează o cumătrie, bugetul e puțin mai mic.

Dacă mirii ar veni să spună că vor o nuntă, la prețul unei cumetrii?

E posibil. Bineînțeles îi anunțăm că între prima și a doua masă este o pauză de 3-4 ore, când lumea dansează, se distrează și între timp mai mănâncă ceva. Dacă ei sunt de acord, facem cum vor ei.

Dacă totuși cu timpul o să dispară această tradiție de a avea o masă bogată, credeți că restaurantele ar pierde cumva din profit?

Nu ar pierde absolut deloc. Eu încerc de ceva timp să aduc în Moldova ceva ce am văzut în Europa. Petreceri fără mese încărcate, unde fiecare persoană primește gustările reci și calde porțional ca să nu irosim produse. Nu aș putea spune că va fi mai mic câștigul restaurantului. În primul rând clientul ar plăti exact ceea ce are nevoie. În ziua de azi, 30, 40% din bucate rămân neatinse. Nu că nu ar fi gustoase sau proaspete, pur și simplu nu mai încape.

Și atunci, mirii ar trebui să se alegă un meniu mai modest?

Așa este. Unul mai modest și mai exact.

Detalii pe pagina de Facebook PLATINUM Hotel, Cafe & Restaurant

platinum

 

Distribuie articolul: