Dacă ați fi crezut că în trecut unei femei îi era mai ușor să nască, atunci v-ați înșelat. Încă o mamă vine în campania #Cumamnăscut și ne povestește istoria sa tristă de acum 8 ani.

Mămica a dorit să rămână anonimă. Iată poveste ei.

„Am început sa merg la doctorul X de la 8 săptămâni de sarcină pentru a mă consulta pe tot parcursul sarcinii. Evident fiecare consultație 200 lei și diferite atenții doar pentru a fi liniștiți că o să avem o atârnare serioasă și că totul va decurge cu bine.”

Copilul s-a născut sănătos. După naștere a început calvarul!

„Copilul s-a născut sănătos, în schimb atârnarea față de mamă pot să o descriu doar prin două cuvinte: indiferență totală! 300 euro am achitat pentru naștere naturală. În afară de celelalte asistente pentru care a cerut bani aparte. Însă ceea ce s-a întâmplat cu mine am înțeles doar după ce am ajuns acasă și am apelat la alt medic. Am avut ruptura de perineu de gradul IV. O lună de zile plină de dureri și imposibilitate de a mă așeza sau a merge, asta după ce medicul la externare a zis că totul e bine și ai grijă să nu ramâi însărcinată iar.”

Operația de reconstrucție. 

„Am fost nevoită sa fac operație plastică de reconstrucție sub anestezie totala deoarece era risc pentru sănătatea mea.

Medicul și-a permis să fumeze în sala de naștere. 

„Imediat după naștere în timp ce așteptam să fim duși în salon împreună cu copilul doamna doctor și-a permis să fumeze la ultimul geam din sala de naștere împreună cu un alt doctor care a asistat.

Eram nevoită să las copilul singur în salon pentru aproximativ 30 minute chiar și mai mult pentru a merge la pansamente și la proceduri pentru stimulare a lactației, pentru că rudelor nu li se permitea să intre, nici chiar soțului și asistentele ziceau că să las așa copilul ca ele nu au când și că n-o să moara jumate de oră dacă o să plângă.”

Traume în urma nașterii și indiferență din partea personalului.

„Nu puteam nici merge nici îngriji copilul datorită traumelor și nici o asistentă nu se uita la noi. 3 zile de coșmar am avut. Îmi aduc aminte într-o noapte copilul plângea pentru că îi era foame nefiind încă pornită lactația și asistenta cu strigăte a intrat în salon ca să-i fac ce vreau numai să nu mai plângă. Plângeam și eu și copilul neștiind ce se fac, fiind primul copil.”

Mi-a rămas o traumă pe viață tot ce s-a întâmplat acolo.

„Niciun sfat, nicio susținere. Mi-a rămas o traumă pe viață tot ce s-a întâmplat acolo…fapt pentru care mulți ani nu am mai dorit să concep un copil datorită acestor “monștri” în halate albe. Doar când au apărut clinicile private ne-am hotărit pentru al doilea copil și acum având experiența de naștere în 2009 la spitalul X și  2017 la o clinică privată. Pot declara cu certitudine că prima experiență a fost un calvar pe care nu pot să îl uit încă pentru că m-a marcat!”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la [email protected], iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Vezi și: Încă o istorie în campania #Cumamnăscut „Coșmarul prin care am trecut m-a marcat pentru tot restul vieții”