Kievul este un oraş prea frumos să cadă pradă distrugerilor și devastatorilor. Urmăresc evenimentele şi îmi pare rău să-l găsesc în ruine. Când se limpezesc spiritele şi revoluţiile vă recomand să-l vizitaţi. 

Kiev-ul are foarte multe atracţii turistice, de la metro-ul care este deosebit, până la biserici, bulevarde, clădiri impozante, parcurile şi muzeele. Aţi putea merge de vineri seara cu autocarul cu un bilet de 280 lei într-o direcţie, să ajungeţi dimineaţa şi să vă întoarceţi luni înapoi. Desigur, eu vă recomand varianta ieftină, puteţi ajunge în Kiev cu zbor dus-întors de aproximativ 250 euro.

havuz Kiev

În oraş este această practica de a închiria apartamente de tip hotelier, important e ca hotelul să fie foarte aproape de o staţie de metrou, să vă puteţi deplasa uşor prin oraş. De fiecare dată când mă întorceam acasă din Kiev, aveam senzaţia, că a mai rămas ceva de văzut şi trebuie să mai merg. Ce am făcut de obicei? Am luat harta turistică, un abonament la metrou şi am mers să descopăr Kiev-ul, ceea ce vă recomand și vouă.

Plimbaţi-vă pe Bulevardul Khreshchatyk, principala arteră a oraşului, ajungeţi până la piaţa Bessarabska. Foarte aproape se află Universitatea Naţională Taras Shevchenko. Iar de aici, dacă mergeţi pe strada Volodimirscaia intraţi la muzeul Zolotie Vorota (Porţile de Aur).

turn Kiev

Următoarea destinaţie a fost ansamblul Piciorscaia Lavra, rezervaţi-vă câteva ore bune pentru vizitarea întregului complex. Este cel mai vechi lăcaş de cult, întemeiat încă în anul 1077 de către sfântul Anton în timpul lui Iaroslav Înţeleptul. În cadrul acestui complex este Catedrala Sfânta Sofia, din 1990 Catedrala Sfânta Sofia este protejată UNESCO, mai sunt încă alte șapte biserici, Clopotniţa, toate deosebit de frumoase, iar biletul de intrare este de doar trei hrivne. O altă mănăstire nu mai puţin importantă este Sfântul Mihail, dar atenţie mare la ce şi cum vă îmbrăcaţi.

piata din Kiev

Mie mi-a plăcut, mult de tot, Kiev-ul, mi-a plăcut şi arhitectura impunătoare din perioada sovietică, clădirile vechi de pe Andreevschi spusk şi străzile adiacente bulevardului Taras Shevchenko. Eu nu am avut timp să merg prin muzee, în Kiev sunt cam 60 de astfel de locaţii. Poate cel mai important, dacă sunteţi pe Andreevsckii, să mergeţi la Muzeul Naţional de Istorie.

Kiev turn

În Kiev este şi o zonă de agrement bine dezvoltată pe malul râului Nipru, aţi putea zăbovi la o cafenea de pe malul lacului. Vă spuneam, că am ales să merg cu metro-ul, o călătorie costă două hrivne şi vă recomand chiar să mergeţi cu metro-ul din Kiev, este destul de adânc, dacă sunteţi sus pe escalator nu se vede capătul de jos. Multe din staţiile de metro sunt la mare adâncime.

kiev turn

Obligatoriu să ajungeţi la staţia Arsenalinaia “Арсенальная”, care se consideră ce mai adâncă staţie din lume, e la 105 metri adâncime. Sunt multe de văzut în Kiev, trebuie minim două-trei zile să-l vizitezi, biletul la autocar nu este foarte scump şi de ce nu, poate mergeţi!

Viorica Tarlapan-Ataman

travelblog.md

Distribuie articolul: