E atât de frumos, atunci când un bărbat și o femeie împart aceeași iubire, aceeași pasiune și aceeași poveste! De 5 ani, Ana Vicol, din Mileștii Mici, Ialoveni, își construiește povestea de succes în SUA, alături de iubitul său soț, Mihai Lilicu. Dragostea pentru design și compoziții florale i-a inspirat pe basarabeni să își lanseze, la Chicago, o agenție care să transforme nunțile în amintiri frumoase și veșnice. Așa s-a născut Blooming Events by Ana Vicol - mai mult decât o afacere - un vis care s-a împlinit după ce a fost scris pe hârtie! Partea cea mai emoționantă a poveștii lor este că sunt părinți, iar al doilea copil îi însoțește la muncă încă de pe când avea doar o lună. O istorie cu nopți de nesomn, care marchează pentru totdeauna - asta veți descoperi în rândurile ce urmează, relatate de Ana.

21074175_1607540999278275_1110146302_n„Acum 10 ani, făcusem una dintre cele mai frumoase alegeri din viața mea: să îmi continui studiile la UPSIC, Facultatea de Artă și Design, specializarea Arte Decorative. Ani frumoși, în care, pe lângă faptul ca învățasem sa îmi folosesc darul și imaginația în zeci de feluri (pentru imprimeul artistic, tapiserie, pictură pe sticla, ceramică, giuvaiergerie ș.a.), nu cred că am mai avut ocazia să aflu atâtea lucruri despre mine și ce mi-ar plăcea să fac pe viitor.

Încă de atunci mă gândeam la care ar fi acea profesie sau activitate care să îmi permită să folosesc toate cunoștințele, pasiunile și abilitățile căpătate la facultate. Odată ajunsă în state, nu am avut ocazia să mă ocup de preferințele și planurile mele decât atunci când așteptam primul meu copil. Am avut tot timpul la dispoziție, dorința și inspirația de a face decorații, printre care și aranjamentele florale.

21100685_1607600442605664_797785555_n

Venisem pentru o singură vară să trăiesc acel „american dream” și numai într-o singură vară acest tărâm a reușit să îmi spulbere frumos toate planurile, ca să îmi propună altele mai mărețe. Ajunsesem într-o țară frumoasă și totuși străină, în care am cunoscut oameni ce urmau sa îmi devină cei mai buni prieteni. Inimi de moldoveni simpli, deschiși, frumoși la suflet, care aveau valori ce nicidecum nu se intersectau cu termenii „lux” , sau „glamour”. Doar acești oameni, cu care împărtășeam aceleași valori și care se bucurau de esența vieții, m-au inspirat, erau și sunt și acum niște luptători, oameni cu scopuri, ce m-au făcut să înțeleg că aici rămân numai cei puternici și ambițioși.

Datorită unora ca ei, am decis ușor să rămân și datorită celor ca ei, SUA se numesc „țara tuturor posibilităților”.

21076783_1607668089265566_2073878835_n

După cum ziceam, mi-am dorit mereu să comunic prin creație și acest sentiment a crescut de două ori mai mult după ce l-am întâlnit pe soțul meu, cu care împărtășim același gust și pasiune pentru artă și design.

Am regăsit în el o parte din mine și mai mult decât atât – o parte din visurile mele. Idea proiectului Blooming Events by Ana Vicol a pornit de la ambii, acum 5 ani, dar am fost gata să îi dăm viață doar în mai 2016.

Deci, de 1 an și 3 luni înfrumusețăm evenimente împreună, până acum ne-am bucurat de 15 proiecte de decor, toate fiind foarte speciale pentru noi.

21100946_1607597455939296_589289590_n

Tot ce facem noi e o muncă colosală. În afară de săptămânile, sau uneori chiar lunile dedicate unui proiect de decor, sunt și zile care ne storc la maxim energia. Chiar cu o zi înainte de eveniment, mă trezesc la 5 dimineața și, după ce îmi beau cafeaua, mă ascund de toate și de toți într-o cameră unde încep să îmi adun florile în creații aparte.

În acel colț de casă stau o zi și o noapte, până termin aranjamentele, ca la 4-5 dimineața sa mă apuc de buchetul miresei. Deși sunt foarte obosită atunci, e momentul mult așteptat și chiar preferat, ador să le fac

După ce termin, reușesc să dorm pentru maxim o oră și, pe când îmi iau o doza de energie de la copiii mei, colegul și soțul meu are grijă ca aranjamentele și toate celelalte să fie în mașină, gata de plecare. La maxim 10 dimineața suntem plecați spre locație și dacă până aici toate sună a fi ușor de făcut, păi ceea ce urmează la locația evenimentului chiar numai noi știm.

Avem de setat draperii, de executat design, de instalat lumini, de setat proiectoare de lumini cu monograme, așezăm aranjamentele florale sau uneori chiar le agățam de pod, la 5 m înălțime. Dacă e vorba de o decorațiune pentru panoul de fotografiat cu flori proaspete, atunci sunt alte 2-4 ore de lucru pe loc. Tot noi avem grijă ca mesele să fie acoperite, șervețelele – aranjate frumos și scaunele – îmbrăcate, mărturiile – puse pentru fiecare individual și încă alte zeci de detalii pentru care noi suntem responsabili.

21121724_1607594605939581_1832429946_n

21100982_1607668282598880_929545232_nPe lângă toate, avem și un bebeluș, care de la o lună de viață merge cu noi la muncă. Fetița cea mai mare stă în grija dragilor și scumpilor prieteni, fără de care suntem pierduți și neajutorați. Deci e muncă enormă, efort, dedicație, responsabilitate, sacrificiu, dar totul își are răsplata sa și atunci, când ne vedem rezultatul și clienții mulțumiți, suntem pur și simplu oameni împliniți. Cât despre clienți, acum sunt 80% moldoveni, români, iar ceilalți 20% sunt americani, toți pentru noi fiind dragi și speciali.

Cred că meritele pentru buchetele frumoase sunt ale mireselor. Ele mă inspiră și tot ele sunt cele care mă impun frumos să depășesc noi limite ale creativității mele. Aranjamentele florale, cât și decorative, sunt toate compoziții și desigur aplic fără neglijare legile de bază, ca centrul compozițional, simetrie, asimetrie, dinamică, cromatică, textură, astea fiind și criterii pe care le urmez. La tema longevității florilor din aranjament sau buchete, cea mai importantă este hidratarea corectă, în apă curată, schimbată zilnic, dacă e posibil – tăierea cozilor de minim 3 cm și păstrarea la temperatura normală. Mai sunt și excepții, dar în mare parte acești câțiva pași promit florilor o viață mai lungă.

Îngrijirea florilor este partea riscantă a decorului și responsabilitatea cea mai mare. Am învățat din start că nu merită să fugi după cele mai mici prețuri și refuz să economisesc vreodată la capitolul flori, prefer să fac comanda lor la furnizorii de flori locali deja cunoscuți și testați. La rândul lor, ei aduc florile din Ecuador, California, Florida sau chiar din Olanda.

21074239_1607599949272380_58063696_n

Mi-ar plăcea să cred că le reușesc pe toate, dar de fapt mereu sunt nevoită sa renunț la câte ceva din „to do list” și din acest motiv am învățat să îmi împart sarcinile pe listă, după priorități. E imposibil să le ignor pe cele ce deja fac parte din rutina zilnică și uite așa îmi reușește să le țin pe toate cât de cât într-o ordine. Dacă nu reușesc ceva, nu mă grăbesc să mă pedepsesc, ba chiar mă laud că în ziua ce urmează voi fi foarte ocupată și productivă.

În viața mea am întâlnit foarte mulți oameni minunați, buni, sinceri, luptători, înțelepți, care, prin faptele lor, prin sprijin, sfaturi, ajutor sau pur și simplu prin felul lor de a fi m-am educat, am devenit cine sunt și continui să mă formez tot datorită lor. Desigur, printre cei mai dragi sunt ai mei părinți, cărora le mulțumesc pentru încrederea care o au în mine, pentru sfaturile lor, fără de care niciodată nu aș fi reușit; este scumpa mea soră, iubitul meu soț, frumoșii mei copii, ai mei prieteni și rude. Toți au avut și au un rol în viața și succesul meu.

20525557_1646151895394951_5230900791377611961_nCu 5 ani în urmă, eu și soțul meu am scris pe o foaie un plan de viitor și tot ce ne-ar face fericiți. Acum, după ce toate s-au realizat, am început o foaie nouă și DA! În următorii 5 ani dorim ca „Blooming Events by Ana Vicol” să fie o echipă mai mare, de mai mulți floriști și asistenți, ca să putem face față proiectelor mari și fabuloase de decor, cât și pentru a putea aduce la realitate ideile și schițele de decor ce le avem în plan și sunt imposibil de făcut în doi.

Dacă ai ales să faci o schimbare în viața ta și ai plecat într-un alt colț de lume pentru ea, atunci fă-o până la capăt, scrie-ți pe foaie exact ceea ce îți dorești și în fiecare zi fă câte ceva pentru a-ți împlini scopul și îți promit că vei reuși. Să știi că celor care au obținut vreodată, ceva în viața lor, le-a fost și lor frică, au plâns și ei, au cerut și ei ajutor, au avut și ei îndoieli și au căzut de mai multe ori decât ceilalți, dar pur și simplu nu au cedat. Deci sfatul meu este NU CEDA!!!

Foto: Arhiva personală, Blooming Events by Ana Vicol