E potrivit să spunem „impresiile despre noi” și mai puțin „despre țară”, căci Rose și Cyrille și-au cam pierdut cuvintele atunci când i-am rugat să ne dea detalii despre lucrurile care le-au plăcut în Moldova. În schimb, fraza „oamenii sunt foarte buni, primitori și drăguți” le-a ieșit neforțat, ca din pușcă. Au rămas cu adevărat impresionați de bunătatea și generozitatea moldovenilor. 

IMG_0620

Rose este fostă angajată a unei bănci din Paris, iar soțul ei, Cyrille – fost polițist. Fiecare din ei are vârsta de 50 de ani, iar cu peste 5 ani în urmă ambii au încetat să lucreze având bani strânși deoparte și au pornit în jurul lumii cu bicicleta. Astăzi ei se află în cel de-al doilea tur mondial pe două roți. Până la întâlnirea noastră de ieri, pur întâmplătoare, în centrul capitalei, soții au reușit să pedaleze 10 mii de km timp de 6 luni. Mi-a atras atenția Rose, a fost prima din cuplu pe care am observat-o. Nu ai cum să treci cu vederea o bicicletă încărcată cu de toate.

„Cărăm după noi toată casa”, explică Cyrille. „Trebuie să dormim undeva, să gătim, să ne spălăm”.

IMG_0623

Soții francezi fac toate astea sub cerul liber, în păduri sau zone de camping. Spun că nu își permit să rămână peste noapte la un hotel sau un motel. În Moldova, grație ospitalității despre care am vorbit la început, au petrecut o noapte într-un „pat adevărat”, ca să îl citez pe Cyrille.

„Am ajuns în Republica Moldova acum o săptămână și am făcut 300 de km prin această țară. Într-o zi, am rugat o familie dintr-un sat să ne lase să ne instalăm cortul la ei în grădină. Oamenii însă ne-au invitat în casă, să dormim într-un pat adevărat și ne-au dat mâncare. Deci oamenii sunt foarte drăguți și buni”.

Citește și: Un tânăr din Leova a făcut 7500 km cu bicicleta până în Portugalia, unde a pornit cu doar 50 euro și 20 de dolari în buzunar

Iată aici a intervenit remarca doamnei Rose despre vinul din Moldova. „Vinul e bun”. Într-o altă ordine de idei, e curios că soții nu au pic de frică în călătoriile lor, după unii, extreme. Nu le este frică de hoți (aici trebuie să menționez că ei poartă în buzunar foarte puțini bani cash) sau alți răufăcători.

„Chiar și în Columbia, în Iran, oamenii sunt buni. Nu am dat peste răufăcători niciodată”, spune polițistul.

Foto: ladepeche.fr

Foto: ladepeche.fr

Oamenii foarte buni ajung în pozele cuplului, apoi pe website-ul dedicat tururilor în jurul lumii pe care le întreprind – www.horizonto.net.  Am aflat asta în momentul în care mi s-a cerut o fotografie cu Rose, după ce m-am oferit să plătesc eu cartea poștală și timbrele. Vorba e că cei doi au o tradiție. Îi expediază unui prieten din Franța câte o carte poștală din fiecare țară străină vizitată.

IMG_0625

Pe lângă cărți poștale, din fiecare țară vizitată iau cu ei câteva cuvinte în limba locală, și anume „bună ziua”, „mulțumesc”. La sfârșitul discuției, mi-au mulțumit pentru ajutor și au purces să exploreze centrul Chișinăului.

IMG_0622

Dacă vi se pare romantic ceea ce fac soții, trebuie să vă mai împărtășesc un detaliu. După șase luni petrecute non-stop împreună, cei doi declară fără să ezite:

„Da, am obosit unul de altul. Da, ne certăm des. Da, este greu.”

Așa că gândiți-vă de două…trei..multe ori înainte să repetați o asemenea ispravă. Aveți însă de câștigat impresii fără sfârșit, o formă fizică de invidiat, cunoștințe despre nenumăratele țări ale lumii. În acest tur pe biciclete, cel mai nordic punct în care s-au aflat a fost North Cape din Norvegia, iar Chișinăul s-a învrednicit cu poziția de cel mai sudic punct vizitat de bicicliștii aventurieri.