Poveștile de pe timpuri, care va avertizează să va așteptați să pierdeți câte un dinte la fiecare copil sunt false. Specialiștii asigură gravidele care se tem de asemenea consecințe că, dacă o sarcină este planificată și aveți grijă cu regularitate de dantura voastră, nu veți avea parte de asemenea experiențe.

„Dacă doza de calciu pe care o luați este necorespunzătoare în timpul sarcinii, oasele – și NU dinții – vor oferi calciul de care are nevoie bebelușul care crește. Iar această pierdere de calciu este recuperată rapid după ce încetați alăptarea”, explică stomatologul MelaDent Elena Popova.

Și totuși, nevoile organismului în timpul sarcinii pot duce câteodată la anumite probleme de dantură. Iată însă cum le poți preveni:

„Cu ajutorul unei igiene orale corespunzătoare acasă și cu ajutor profesional de la stomatolog, dinții dumneavoastră ar trebui să rămână sănătoși de-a lungul întregii sarcini. Dacă aveți de gând să rămâneți însărcinată, mergeți și la stomatolog. Este mai bine să vă rezolvați problemele și să efectuați procedurile nerecomandate (sau cele care implică folosirea razelor x) înainte de concepție”, mai spune specialistul.

Aveți un risc mai mic de a avea probleme dentare în timpul sarcinii dacă aveți deja niște obiceiuri sănătoase de igiena orală:

Periați dinții cel puțin de două ori pe zi cu pastă de dinți fluorurată
Folosiți ață dentară
Mergeți cu regularitate la stomatolog

Vezi și: Ce influențează sănătatea dinților în primii ani de viață?

Cauzele frecvențe ale problemelor dentare din timpul sarcinii includ:

Problemele cu gingiile
Voma
Poftă de alimente dulci
Senzația de greață în timpul perierii dinților

sarcina si stomatolog

Stomatologul mai spune că hormonii asociați cu sarcina vă pot expune la probleme ale gingiilor, cum ar fi:

Umflarea gingiilor
Sângerări, mai ales la perierea dinților
Gingivită (inflamarea gingiilor) este mai posibil să apăra în al doilea trimestru de sarcină

Am întrebat specialistul ce le recomandă gravidelor să consume și care sunt cele mai sigure surse de calciu.

„Unele femei au pofte neobișnuite în timpul sarcinii. Dorința frecventă de dulciuri poate mari riscul de carii. Încercați să luați gustări cu un conținut mai redus de zahăr. Însă dacă numai dulciurile vă pot satisface poftele, încercați să optați zilnic pentru alimente mai sănătoase: fructele și legumele proaspete. Clătiți gura cu apa sau lapte sau periați dinții după dulce.

Vezi și: Apa și alimentele – prietenii și dușmanii dinților noștri! Specialiștii recomandă ce să bem și mâncăm pentru a avea o dantură perfectă

Trebuie să măriți doză zilnică de calciu în timpul sarcinii. Dacă organismul primește destul calciu va proteja masa osoasă și va îndeplini nevoile nutritive ale copilului aflat în dezvoltare. Sursele bune de calciu din produsele alimentare: sunt Laptele și Brânzeturile, Iaurtul și Laptele de soia îmbogățit cu calciu.

Măriți doza de vitamină D. Aceasta ajută corpul să absoarbă calciul. Sursele importante de de vitamina D sunt la fel brânzeturile, Margarina, peștele gras (somonul), dar și ouăle”, a mai adăugat Elena Popova.

NB: În orice caz să știți: Consultația stomatologului este obligatorie!!!

Mela Dent

P