„Noi suntem oglinda părinţilor şi prin fiecare faptă vorbim despre educaţia primită acasă”, îmi spune Maria, una dintre elevele mele de la lecţiile de bune maniere. O privesc uimită că la înălţimea vârstei, de doar zece ani, este foarte conştientă de comportamentul ei şi, bineînţeles, o felicit pentru înţelepciunea de care a dat dovadă.

Este foarte plăcut să vezi un copil care-şi cere scuze după ce a strănutat, care spune „sărut mîna doamnă” cînd se întîlneşte cu prietena mamei, care nu aruncă gunoi pe stradă, care nu mănîncă în timp ce merge, care se prezintă atunci cînd telefonează pe cineva.

Cursanții mei, în mod special, copilaşii de vîrsta 5, 6 ani trezesc un sentiment de duioşie atunci cînd urează „O zi manierată” sau „O dimineaţă minunată!”. Sigur ne cucereşte, din prima, un copil care întrebuinţează în vocabular cuvinte politicoase, expresii manierate, dar şi dă dovadă de multă amabilitate.

Dorina Arsene

În acest sens, aveţi grijă ca atunci cînd micuţul dvs vă cere un obiect, obişnuiţi-l să spună, printre primele cuvinte, formulele de politeţe. De asemenea, aduceţi-i cât mai multe exemple concrete, de preferat în momentele în care încalcă vreo normă de bună purtare şi aşa insistaţi până acestea vor deveni o obişnuinţă.

Totodată, aveţi grijă cum vorbiţi în preajma copiilor, deoarece ei adoptă acelaşi limbaj. Spuneţi-le să se adreseze adulţilor cu un anumit grad de formalitate, precum “doamnă” sau “domnule”. Şi, nu în ultimul rind, felicitaţi-i de fiecare dată când fac un lucru bun, când respectă anumite reguli, pentru că în acest mod vor reţine mult mai repede.

ABeZe