În mai multe grădinițe din Chișinău continuă să existe mari nereguli în meniurile copiilor, în pofida elaborării unor noi planuri alimentare. Unele grădinițe continuă să hrănească micuții cu crupe și paste făinoase chiar și de trei ori pe zi, iar alte instituții preșcolare dau copiilor sucuri în loc de fructe de sezon. Sunt constatările Centrului de Sănătate Publică din Chișinău care a făcut verificări în Capitală în ultimele trei săptămâni.

Potrivit șefei CSP Chișinău, Luminița Suveică, meniurile tuturor instituțiilor au fost verificate, dar nu în toate instituțiile preșcolare se respectă prevederile meniului model.

luminita suveica„Continuă să fie incluse crupele și pastele făinoase de trei ori pe zi, dar se întâmplă doar în unele grădinițe. În altele am depistat lipsa fructelor de sezon, iar în alte instituții nu se înțelege diferența dintre importanța fructelor de sezon și a sucurilor, fructele fiind înlocuite, ceea ce nu e corect. S-a depistat că predomină foarte multă pâine, paste făinoase, cașcaval și produse de patiserie. De multe ori am depistat divergențe dintre contabilitățile instituțiilor și directorii de instituții. În unele instituții, contabilitatea decide meniul. Contabilitățile de la Râșcani și Ciocana calculează altfel meniurile decât cele create pentru un mod sănătos de viață”, a declarat Suveică.

O problemă ar fi suma mică alocată pe zi pentru alimentaţia unui copil – 23 de lei. Luminiţa Suveică a menţionat că de mai multă vreme se discută despre modificarea prevederilor legislative cu privire la licitaţie, astfel încât să fie posibil procurarea produselor direct de la producător, şi nu de la intermediari, pentru că astfel preţurile sunt mai mari.

Potrivit șefei CSP Chișinău, în urma controlului nu s-au depistat produse cu termen expirat.

Din această toamnă, CSP Chișinău va publica meniurile model din fiecare instituție, ca părinții să vadă cum trebuie să fie meniul și să sugereze îmbunătățiri sau încălcări. Tot din toamnă, CSP Chișinău va face verificări inopinate în grădinițe.

SURSA: Agora.md