Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a descoperit în localitatea Parcova, raionul Edineț, un cuib de cocostîrc cu 4 pui. Unul din părinții puilor avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră. Pe acest inel era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată, adică Ungaria. Cocostârcul a fost inelat în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Nu se știe când acest cocostârc s-a stabilit în Parcova sau dacă a cuibărit în alte locuri în trecut. Știm cu certitudine că pasărea a cuibărit cu succes în anul 2017, crescând patru pui. De menționat e că păsările își au cuibul părintesc în localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun, la 682 km de satul Parcova.

Foto 4. Cuibul părintesc din localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun, Ungaria

Inelarea păsărilor este o metodă folosită încă din secolul 19 ce are ca scop urmărirea traseului pe care îl parcurg păsările sălbatice de-a lungul vieții și aflarea speranței de viață a acestora.

Foto 2. Inelul atașat pe picior

În anul 2017, ca urmare a desfășurării Recensământului cuiburilor de cocostârc în Republica Moldova, s-au înregistrat 264 cuiburi și 352 de pui. Cele mai multe cuiburi sunt instalate pe piloni de beton (146) și pe piloni de lemn (48). Au fost identificate 41 de cuiburi instalate pe copaci, iar restul de 29 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (13 pe turnuri de apă, 6 pe stâlpi de fier, 3 pe monumente, 3 pe case și unul singur pe horn de cărămidă). Cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în raioanele Telenești (21), Râșcani (20), Cahul (19). Raioanele cu cele mai puține cuiburi, deocamdată, sunt Briceni și Cantemir, unde s-a găsit doar câte un cuib.

Cocostâcul care a călătorit din Ungaria în Republica Moldova

Cocostârcul care a călătorit din Ungaria în Republica Moldova

O credință străveche românească spunea: dacă oamenii vedeau o singură barză, atunci rămâneau singuri (fetele sau băieţii – necăsătoriţi), sau că atunci când barza îşi făcea cuib pe o casă, se credea că acea casă este protejată.