Povestea Tatianei Ciutac, din Micăuți (Strășeni) a sensibilizat o țară întreagă, iar ecourile ei au ajuns la compatrioții noștri din toate colțurile lumii. Acum un an, a devenit supraom. Și-a asumat rolul de mamă solitară și a înfruntat 12 luni pline de provocări, frici și lacrimi. Astăzi se împlinește un an de când au venit pe lume Otilia, Dumitrița și Anatol. Tăticul, care îi veghează din ceruri, a admirat ieri cum cele 4 ființe scumpe, pe care le-a lăsat în urma sa, participau la o ședință foto aniversară cu fotografa lor - Irina Spinei. Azi, de ziua micuților, i-am răpit mămicii un interviu matinal. E în picioare de 5 dimineață și toată - numai emoții și lacrimi de fericire!

Dragă Tatiana, permiteți-ne mai întâi să vă adresăm profunde felicitări cu ocazia primului an de când sunteți mămică. Vreau să ne spuneți ce emoții vă încearcă atunci când realizați că aveți deja copii mari, că iubirea s-a înmulțit la 3 și că Dumnezeu nu v-a părăsit nici pentru o secundă, în aceste 12 luni!

FA4A6601Vă mulțumesc frumos. Astăzi ne-am trezit cu toții la 5:00, de parcă ei simt că e ziua lor. Sunt nespus de fericită, am emoții de dimineață, mă uit la ei și nu-mi vine să cred că sunt atât de mari și frumușei. Inima-mi bate într-un ritm alert de când am aflat că sunt însărcinată cu tripleți.

Nu mai știu ce e somnul și odihna, sunt în mișcare continuă. Dar ce poate fi mai frumos decât a fi MAMĂ? Așa cum spunea Liz Armbruster: Am născut copii în lumea asta întunecată, pentru că aveam nevoie de lumina pe care numai un copil o poate aduce.

Îi iubesc pe toți la fel de mult, în inima mea este mult loc… Ce să vă mai spun? Sunt pur și simplu îndrăgostită de ei, am fluturi în stomac!

FA4A6853-Edit

Otilia, Dumitrița și Anatol s-au făcut măricei, însă rămân a fi foarte diferiți. Vorbiți-ne despre ce trăsături îi deosebesc.

S-au născut odată, dar caracterele sunt foarte diferite. Otilia e cea mai activă, acum e aici, acum e dincolo, vrea tot ce o interesează și își manifestă emoțiile de lider. Acum a început și jucăriile să le aleagă; vrea ceva și strigă „dă”, până găsesc jucăria pe care o vrea și doar atunci întinde mânuțele să i-o dau. Îi plac jucăriile pe care ar putea ea să le desfacă sau care scot sunete. Uneori, când mă uit la ea, am impresia că e mai mare cu trei luni decât ceilalți.

Dumitrița e o pisică, te mângâie până te mușcă, e foarte independentă, se joacă mai mult singură, își ia mereu tot ce vrea, nu se lasă până nu obține. Îi place foarte mult să vorbească cu cineva la telefon sau pe Skype, unde ar putea să spună „alo” sau cum spune ea: „olo”. E foarte zâmbitoare, mereu se scoală cu zâmbetul pe față, eu îi mai spun „chipăruș”, e mărunțică și e iute foc, ca o zvârlugă, nu o poți ține în brațe. Și mai nou, îi plac hainele, și le pune pe cap, după gât, le alege pe cele mai aprinse la culoare sau cu nasturi și strigă „cicea”. Ea de jucării nu are nevoie; se joacă cu tot ce o înconjoară: păturică, suzetă. Adineauri am găsit-o vorbind chiar cu pernuța – are imprimată o pisicuță. Bunica o alină „Zlatovlaska”, pentru părul ei care lucește ca aurul antic, la Soare.

Anatol e cel mai alintat și mai cuminte. Câteodată îi place foarte mult muzica, dansează de îndată ce o aude, bate din palme, chiuie, bunica îi spune „Mihail Munteanu”. El e mai serios, te privește cu ochii ceia, de parcă ar simți ce ai pe suflet. Cu el nu trebuie să fii trist, el îmi simte emoțiile. Îi place foarte mult în brațe la bunelul, căruia îi spune „Tata”. Când îl vede, nu-i trebuie nimic, nici mamă. El e și mai blajin, îmi dă suzeta dacă o cer, le ia suzeta fetelor și le-o pune el înapoi în guriță, dar are și el „mânjii” lui, te poate scoate din sărite câteodată: când nu primește ce vrea, începe a striga de-ți sar timpanele. Îi plac și baloanele, e plină casa.

FA4A6873

Care v-au fost și poate mai sunt cele mai mari provocări ale sorții, pe parcursul acestui an?

Prima provocare a fost când am rămas prima dată singură cu ei. Dar m-am îmbărbătat și totul a decurs foarte bine. De atunci stau mai mult singură cu ei, părinții mă ajută atunci când au timp liber.

A doua a fost când m-am întâlnit cu rudele soțului, care m-au jignit foarte tare. Mi-am amintit de zicala „nu te pune cu unul mai prejos, să nu ajungi mai rău ca el” și a mers; acum nici nu mă mai interesează ce fac și ce vorbesc. Multe lacrimi am vărsat, care acum s-au transformat în clipe fericite alături de copiii mei, cei mai importanți din viața mea.

Chiar și azi, de ziua lor, a ieșit și Soarele ca să-mi lumineze mintea și să-mi încălzească sufletul, Dumnezeu arată că ne este alături mereu. Sper că de acum în acolo totul va fi bine.

FA4A6489

Micuții păstrează chiar și acum relația cu tatăl lor, prin fotografii. Ce calități ale soțului v-ați dori să moștenească și transmită generațiilor care vin?

Să fie curajoși, harnici, prietenoși , săritori la nevoie, să fie mereu cu zâmbetul pe față, așa cum a fost tatăl lor.

FA4A7105

Marea întrebare a acestui interviu este „de unde de trag puterile unei mame?”. Există ceva mult prea divin în vocația de mamă. Unde găsiți curaj pentru a merge mereu înainte, cu inima sus?

Părerea mea e că trebuie să crezi în Domnul și în puterea Sa, El îți dă atât cât poți duce. Mama este un cuvânt prin care înțelegi „responsabilitate”, „dragoste”, „fericire”, „bunătate”, „milostenie”, „curaj”, „încredere”, „viață”, tot ce e frumos. Doar atunci când îți ții pruncul în brațe înțelegi cu adevărat sensul vieții. Atunci când îți zâmbesc, când îi strângi la piept, îți trece toată durerea și simți cum prinzi aripi și ești fericit.

FA4A6879

Cine sunt oamenii cărora ați dori să le mulțumiți pentru că v-au oferit umărul lor când ați avut nevoie și au răspuns mereu la strigătul de ajutor?

Le mulțumesc din tot sufletul oamenilor cu suflet mare, din toate colțurile lumii: SUA, Franța, Anglia, Italia, Germania, Cehia, România, Rusia, grupurilor de mămici care se ocupă de caritate, organizațiilor din Republica Moldova și scumpelor mămici, cumetrilor, rudelor mele, tuturor persoanelor care mă susțin și îmi sunt alături.

Le doresc tot binele din lume, să aibă grijă Dumnezeu de familiile lor și să le aducă în viață numai bucurii.

Dacă ar fi să enumerați câteva mari lecții pe care le-ați învățat, de la aceste 3 mari minuni, care ar fi ele?

Am învățat să mă bucur și să iubesc mai mult viața. Să fiu optimistă: după nori numaidecât apare Soarele. Să fii mamă nu e așa de ușor, dar înveți, că totul se învață; nimeni nu se naște învățat. Să iubești pe cineva, necondiționat, atât de mult. Să îmi iubesc părinții și mai mult decât de obicei. Să găsesc metode de a-i face pe toți să fie mulțumiți…

Și, cel mai important: am început să am încredere în oameni.

FA4A6840

Ce vă spune inima cu referire la viitor? Ce vis ascundeți în suflet, cu referire la viitorul dumneavoastră și al micuților?

Timpul a trecut foarte repede, nici nu-mi amintesc bine cum erau mici. La câte năzbâtii fac în fiecare zi, nici nu realizezi cum se scurg orele. Pentru ca visurile să se îndeplinească, trebuie să le ții în secret, dar e clar că tot ce e mai bun vreau să fie al lor. Ca orice mamă, îmi doresc să fie sănătoși și să aducă și ei zâmbetul pe buze oamenilor care ne sunt alături.

FA4A7019

Doamnă Ciutac, așa-zisa Zi a Mamelor a trecut, dar mamele rămân cele care sunt în fiecare secundă, în fiecare minut al zilei. Vă rugăm să lăsați un mesaj pentru toate mămicile din Moldova.

FA4A6921Tuturor mămicilor și viitorelor mămici le doresc multă sănătate, răbdare, încredere în forțele proprii. Să vă bucurați de momentele petrecute alături de copii, că apoi cresc și îi vom vedea tot mai rar. Timpul se scurge repede, bucurați-vă, dragile mele, și fiți mereu frumoase…

Să călcați mereu pe trandafiri și flori nemuritoare,

Să aveți în viață priviri ca razele de Soare,

Să aveți o viață ca-n povești, cu vise împlinite,

Să dăruiți, celor pe care îi iubiți, doar clipe fericite.

Vă mulțumesc, Tatiana, pentru acest interviu aniversar și pentru timpul dăruit în această zi importantă. Vă adresăm încă o dată felicitări și urări de sănătate. Să creșteți mari și fericiți, drăgălașilor Otilia, Dumitrița și Anatol! 

Mulțumim pentru aceste fotografii adorabile, Irina Spinei Photography!

FA4A6807-Edit