Este designer de profesie, dar de câteva luni se aventurează cu mult succes într-un domeniu nou, caricaturizând familia, prietenii, artiștii și autoritățile. Oamenii sunt încântați de talentul caricaturistului Alexandru Plăcintă care și-a transformat pasiunea într-o sursă de venit. Cine a fost primul personaj din caricatura ta?
Primul personaj pe care l-am caricaturizat am fost chiar eu, apoi soția mea, după care am început să caricaturizez persoane cunoscute, autorități, pentru a le arăta prietenilor. Asta a fost acum 4 luni, dar sunt pasionat de caricatură încă de pe timpurile când îmi făceam studiile la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală – protagoniștii caricaturilor erau colegii și chiar deseori profesorii mei.

Ce e caricatura pentru tine, o pasiune sau a devenit un mod de viață?
Într-adevăr, pasiunea pentru caricatură a devenit un mod de viață, prin intermediul acesteia îmi exprim simțul umorului, încercând să-mi cultiv mie, dar şi celoralalți un pic de ironie față de propria persoană.

Care e soarta caricaturilor, le comercializezi?
La început nu le vindeam, le făceam doar pentru mine și prieteni, pentru a ne ridica dispoziția. Mai târziu, văzând că interesul față de caricaturi era în creștere, am decis să le comercializez.

Ai participat sau organizat expoziții?
Am avut doar 3 expoziții. Prima a fost de 1 aprilie în orașul Ungheni – au fost expuse 100 de lucrări personale. Pe 3 mai, când a fost sărbătorită ziua libertății presei, protagoniștii caricaturilor mele au fost autoritățile locale din Ungheni. Am mai participat și la festivalul de umor Lume, lume, hai la glume. Urmează să particip în luna iulie la o altă expoziție – vizitatorii îmi vor putea admira caricaturile.

Caricatura este o sursă de venit în Republica Moldova?
Nu este sursa principală de venit, deținem şi o mică afacere în domeniul design-ului floral. Prețul unei caricaturi variază în funcţie de formatul și tehnica acesteia şi este de la 20 euro (adică 300 lei) în sus.

Cum creezi și cât timp îți ia o caricatură?
De obicei le realizez de pe poze, pentru că e mai comod pentru client. Dar lucrez şi pe viu, chiar e mai ușor astfel, pentru că vezi trăsăturile de caracter ale persoanei pe care nu le poți desluși din poză. Lucrez la o caricatură de la câteva minute până la câteva ore. Totul depinde de tehnica folosită. Sigur că este necesară şi inspirația, dar având mulți ani de practică, aceasta apare în procesul de lucru.

Ai încercat să îți promovezi caricaturile și peste hotarele țării?
Postul rusesc de televiziune TV Mir a realizat un reportaj despre mine și caricaturile pe care le fac, prezentat pe tot teritoriul CSI- ului. A fost uimitor de plăcut.

Caricatura și dragostea pentru desen îşi are începuturile din copilărie?
Când eram mic, în timp ce copiii jucau fotbal, eu desenam, deci pasiunea o am de mic copil. Am dezvoltat-o la școala de arte plastice pentru copii din Ungheni, apoi la colegiul Alexandru Plămădeală din Chișinău, unde am studiat de designer.

Cine-i persoana care te susține în ascensiunea ta?
Sunt căsătorit cu Olga și aș vrea să-i mulțumesc că mă susține mereu și are răbdare să mă accepte așa cum sunt. Chiar e cum spun filosofii: „O femeie poate să-l aducă pe bărbat spre cel mai mare succes sau să-l nenorocească definitiv”.

Cum vede femeile un caricaturist? Ce trăsături tipic femeieşti ai scoate în evidență?

De obicei pentru mine în particular să fac caricatura la o femeie este mai complicat. Încerc tot timpul să nu le ofensez pentru ca femeile se uita cam critic la totul ce tine de înfățișarea lor.

Cum reacționează personajele caricaturilor tale?
Mă bucură faptul că la noi, deşi e multă sărăcie și haos în societate, poporul și persoanele de la conducere au un simț al umorului foarte dezvoltat și reacționează doar pozitiv la realitatea înconjurătoare.

Distribuie articolul: