Din articolul anterior am aflat că uleiul de argan este un antidot puternic împotriva îmbătrînirii. Însă, sensul „tinereţii” nu se rezumă doar la înfăţişarea corpului, ci şi la starea de bine. Cine din noi nu și-ar dori o sănătate puternică fără multe „bătăi de cap”? Ei bine, află că uleiul de argan face adevărate minuni și îţi vine în ajutor și de această dată. La prima vedere, n-ar trebui să fie nicio diferenţă între uleiul de argan cosmetic şi cel alimentar. Ambele sunt (sau trebuie să fie) sută la sută pure și bio. Deosebirea se limitează la procesele diferite de obţinere a lor, iar în rezultat se păstrează sau se produc unele proprietăţi sau altele.

De reținut că uleiul de argan cosmetic se obţine prin presarea mecanică (la rece) a seminţelor, iar cel alimentar – prin presare termică. Seminţele şi fructele sunt prăjite înainte de presare, pentru a conferi o aromă mai proeminentă uleiului şi a-l face să fie mai gustos în mâncăruri şi, evident, incredibil de sănătos.

Astfel, uleiul de argan alimentar are proprietăţi unice: conţine 80% din acizi nesaturaţi, inclusiv 35% acid linoleic, care nu este produs în organism şi poate fi obţinut numai din exterior. Uleiul este bogat în antioxidanţi naturali – polifenoli şi tocoferoli. Dacă ar fi să-l comparăm cu cel de măsline, uleiul de argan conţine o cantitate de 3 ori mai mare de tocoferoli — or, din limba greacă, tocoferolul se traduce ca „cel ce permite a avea copii”. La rândul lor, polifenolii au efecte anti-inflamatorii. Uleiul de argan conţine steroli rari, care nu se găsesc în niciun alt tip de ulei, iar combinaţia de fito-steroli este unică.

Majoritatea nutriţioniştilor recomandă uleiul de argan datorită proprietăţilor sale medicinale. Iată doar câteva:

  • Acidul linoleic – previne infarctul miocardic, reduce riscurile tulburărilor cardiovasculare şi este implicat în vindecarea cerebrală;
  • Combinaţia de fitosteroli – diminuează inflamaţia şi blochează absorbţia de colesterol din intestine, uleiul având proprietatea de stabilizare hipercolesterolemială, adică reduce nivelul colesterolului „rău”;
  • Activează circulaţia sangvină şi întăreşte imunitatea naturală a organismului;
  • Uleiul este un adjuvant în tratarea artritelor şi a altor boli reumatice. De asemenea, este recomandat pentru procedurile împotriva arterosclerozei, căci este o adevărată comoară pentru combaterea „depozitelor” de colesterol care blochează arterele.
  • Reduce reumatismul şi durerile articulare.
  • Diminuează hipertensiunea şi are o acţiune benefică în funcţionarea ficatului.
  • Stimulează circulaţia oxigenului la nivel celular, îmbunătăţind calitatea depunerilor intercelulare.
  • Uleiul de argan are proprietăţi anticancerigene.
  • Este util şi pentru creier, căci stimulează neuronii.
  • Consumat pe stomacul gol, uleiul previne obezitatea, deoarece are efecte de reducere a senzaţiei de foame.
  • În plus, acesta facilitează digestia prin sporirea concentraţiei de pepsină în sucul gastric.

Uleiul de argan are o concentraţie uimitoare de vitamina E, iar pentru o comparare, vedeți mai jos conţinutul vitaminei E în alte produse alimentare în mg per 100 grame.

  • Ulei de argan – 70,2 mg;
  • Unt de arahide – 13,0 mg;
  • Ulei de măsline – 7,1 mg;
  • Spanac – 2,0 mg;
  • Roşii şi varză – 1,0 mg.

Uleiul de argan are un gust rafinat cu nuanțe de nuci şi migdale şi se recomandă să fie adăugat în salate sau la alte mâncăruri. În scopuri terapeutice poţi să-l consumi în stare pură. De exemplu: bea zilnic câte 2 linguriţe de ulei de argan timp de o lună şi vei reduce esenţial concentraţia de colesterol din sânge.

În sfârșit, uleiul de argan poate fi şi „vinovatul” unei nopţi fierbinţi şi îndelungate a unui cuplu, deoarece este un puternic afrodisiac. Cel puțin, așa susțin adepții acestui produs.

Distribuie articolul: