Omenirea încă așteaptă crearea în laborator a antidotului perfect împotriva îmbătrânirii, în timp ce natura ne descoperă noi secrete, sută la sută bio. Unul dintre acestea este uleiul de argan, și e puțin impropriu să spunem că e „nou”. Deși pe continentul european uleiul de argan a ajuns abia cu un deceniu în urmă, în Maroc el este utilizat ca ingredient de bază în domeniul frumuseţii şi sănătăţii de mii de ani. Totuși, în Moldova nu se știe aproape nimic despre el. Uleiul de argan este cel mai scump ulei din lume, din cauza rarităţii sale și a dificultății de producere. Pentru a produce un litru de ulei pur, este nevoie de producţia a 6 arbori de Argania Spinosa. Plantaţiile de argan se extind pe solurile din sudul Marocului şi numără 20 milioane de arbori, de aceea el a intrat în atenţia UNESCO ca patrimoniu ce trebuie protejat.

Uleiul de argan este un ulei unic după proprietățile sale, bogat în acizi graşi Omega 6 și Omega 9, vitaminele A, E, F, antioxidanţi şi polifenoli. În plus el, este adesea un produs biologic curat, fără reziduuri de pesticide şi îngrăşăminte, obținut prin procese mecanice (presare la rece) şi fără tratamente chimice sau termice.

Totuși, ce îl face atât de prețios?
1. Este un antioxidant puternic, ce luptă şi neutralizează radicalii liberi (prezenți în organism odată ce trecem de 25 de ani) şi în final, atenuează ridurile. Prezenţa lipofructyl-ului Argan, a vitamintelor Aşi E duce la prevenirea îmbătrînirii fiziologice a pielii şi reconstruieşte filmul hidrolipidic.
2. Arganyl-ul extras din frunzele arborelui luptă împotriva degradării matricei celulelor.
3. Este un emolient regenerator şi totodată cicatrizant, datorită conţinutului bogat de vitamina F. Tratează acneele, exemele, psoriazisul, cicatricele şi vergeturile. În stare pură, e recomandat femeilor însărcinate pentru prevenirea şi tratarea vergeturilor de pe burtă, coapse, fese şi piept, precum şi în elasticizarea pielii.
4. Este un antiinflamator intens, ce ameliorează durerile musculare şi diminuează umflăturile şi arsurile.

Cum se utilizează

În stare pură, poate fi folosit direct pe piele, în locul cremei obişnuite de faţă, direct pe riduri, cicatrici, arsuri sau alte probleme, deoarece el se absoarbe în 15 minute şi lasă pielea uscată, fără urme de grăsimi.

Dacă ai părul uscat şi deteriorat sau nu poţi scăpa de mătreaţă, aplică uleiul de argan pe toată lungimea părului pe vreo 30 minute înainte de spălare şi vei observa chiar de la prima aplicare că ai un scalp sănătos, un păr revitalizat, hrănit şi plin de strălucire.

Aplică şi pe unghiile fragile sau despicate uleiul, masându-l bine. Circa 3 picături îţi ajung pentru ambele mâini.
Dacă ai temeri în privinţa razelui soarelui, dar vrei un bronz sănătos, înlocuieşte cremele pentru expunere la soare cu uleiul de argan. 
Acest ulei te poate ajuta inclusiv să-i spui adio celulitei (în sfârşit!) dacă vei ruga maseuza să-l ți-l aplice în timpul masajului.

Cât costă și unde se găsește?
Preţul pe piaţa mondială a unei sticluţe de 15 ml de ulei de argan este de 5 dolari.
Evident că în Moldova acesta este mai scump, dar pe lângă bani, va fi nevoie să cheltuiești şi ceva timp şi puteri în căutarea lui, pentru că nu se găsește atât de ușor.

O alternativă ar fi să îl cauți pe piața românească, unde uleiul de argan este vândut în farmacii sau livrat de câteva magazine online, de la producători diferiți și la prețuri diferite. Costul unei sticluțe variază între 65 lei/50 ml până la 117 lei/15 ml, în funcție de calitățile acestuia (cosmetic sau alimentar, organic sau nu), producător, prezența dozatorului sau a spray-ului, etc.

Evident că beneficiile uleiului nu se reduc doar la frumuseţe sau plăcerea relaxării, acesta este un adevărat miracol şi în domeniul sănătăţii. Însă la această temă, precum și la diferența dintre uleiul de argan alimentar și cosmetic, vom reveni în viitorul apropiat cu un articol separat.

Distribuie articolul: