Fie că este vorba despre piele sau păr, toate problemele ajung în final la dermatolog. În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul dermatolog Irina Batîr, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Află care sunt cele trei forme de cădere a părului și ce analize sunt recomandate în fiecare caz.

„Erau întrebări ce analize am recomanda. În dependență de tipul căderii și analizele le recomandăm pacienților.

Dintre cele mai frecvente forme de cădere a părului este acea alopacie necicatricială, care nu lasă urme: efluviul multilogem, alopacia androgenetică de tip masculin sau feminim și alopaciile ariate. Și acum o să spun despre ele câte un pic.

Efluviul multilogen reprezintă o cădere în urma unui stres: la femei după sarcină, la circa 3 luni după naștere femeile se confruntă cu o cădere mare a părului și aici va fi cazul de tratamente pe care le urmăm.

Cât păr e normal să ne cadă zilnic

Fiziologic, în medie pe zi pot cădea până la 100 de fire de păr. Dacă această medie de cădere durează mai mult de 6 luni, înseamnă că deja este o problemă care trebuie investigată mai aprofundat”, menționează dermatologul.

Efluviul Multilogen ar putea să fie cauzat de unele carențe de microelemente: fier, zinc, deficiența vitaminei D.

Alt tip de cădere sunt formele androgenetice sau hormonal dependente. La bărbați acest tip de cădere se asociază cu apariția cheliei, unde părul nu cade. dar efectiv se subțiază, firul se miniaturizează. La ambele sexe acest tip de cădere este de lungă durată. La femei părul se manifestă și prin îngrășare foarte rapidă și pot fi prezente și leziuni de tip acneic pe față sau semne de ovare polichistice. În acest caz analizele vor fi asociate cu hormonii”, mai menționează Dr. Irina Batîr, medic dermatolog.

Cu alte răspunsuri la întrebări legate de dermatologie revenim cât de curând în cadrul proiectului „Oamenii Întreabă, Medicul Răspunde” al Farmacia Familiei.

P