În noaptea de sâmbătă spre duminică, Republica Moldova trece la ora de vară, ora 3.00 urmând să devină ora 4.00. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 27 martie 2016, va fi cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore.

Ideea orei de vară aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin. În anul 1784 a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat și a descoperit într-o dimineață de vară, când s-a trezit la ora 6.00, surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră, că tocmai a găsit soluția. Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. Până acum, 70 de țări au introdus ora de vară. Doar țările din zona tropicală, Japonia și China se numără printre cele care nu au adoptat schimbarea orei. În SUA, ora de vară a intrat deja în vigoare de două săptămâni, iar în toamnă va intra mai târziu cea de iarnă.

Perturbările produse de schimbarea orei ne dau peste cap ceasul biologic, ne tulbură somnul, pofta de mâncare, diminuează drastic capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziţie, cresc nivelul de stres.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.

Foto: amylovessleep.wordpress.com

Sursa: realitatea.netmytex.ro

Distribuie articolul: