Hepatita virală de tip B este o boală severă care poate determinată prezența unor țesuturi cicatriciale în ficat, disfuncție hepatică și chiar decesul pacientului. Astfel de boli au veverițele și rațele chinezești, aceste animale fiind supuse testelor pentru conceperea și obținerea medicamentelor și a vaccinurilor împotriva hepatitei.

Hepatita virală de tip B este un virus foarte stabil în mediul înconjurător și extrem de contagios. În mediul extern, virusul hepatitei B poate persista timp de aproximativ o săptămână – chiar şi într-un loc discret sau în urme de sânge pe marginea lamei sau pe vârful unui ac.

Cât de răspândită este hepatita B?
Hepatita B afectează peste 2 milioane de oameni din întreaga lume, iar cei deja infectați de virus sunt peste 350 milioane. Trei sferturi din populația lumii trăiește în zone cu incidenţă ridicată. Anual sunt identificate aproximativ 4 milioane de cazuri noi de hepatită acută B, iar consecinţele hepatitei cronice B ucide 1 milion de oameni. În ultimii ani, datorită vaccinului universal împotriva hepatitei B, există o tendinţă încurajatoare de scădere a incidenţei acestei infecţii.

Mecanismul de infecţii provocate de virusul hepatitei B
Mecanismul de transmitere a virusului hepatitic B este prin sânge. Infecţia apare de la un pacient cu hepatită B acută sau cronică în contact cu un corp uman sănătos. În cazul unei eventuale transmiteri de la mamă la copil în timpul naşterii, virusul VHB nu trece prin placentă.

După deteriorarea pielii şi a mucoaselor, virusul VHB intră în fluxul sanguin la nivelul ficatului. Virusul hepatitei B intră în celulele hepatice, numite hepatocite, şi începe să se multiplice.

Cine suferă cel mai des de hepatita B?
Hepatita B este identificată cel mai frecvent la adulți (incidenţă maximă la vârstele 20-49 ani). Reducerea morbidităţii la copii şi adolescenţi în ţările dezvoltate a fost realizată prin vaccinare regulată.
În ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Asia, dar și în Moldova, cele mai multe cazuri de hepatita B sunt înregistrate la copii. În acest caz, virusul hepatitei B ajunge să fie identificat la până la 10% din totalul populaţiei.

Unde te pândește virusul hepatitei B?
În primul rând, prin tot ce are legătură cu seringile, body piercing și saloanele de tatuaje, saloane de păr (manichiură, pedichiură). Din păcate, infecţia hepatitei B apare și în spitale și clinici stomatologice, din cauza faptului că nu se dezinfectează instrumentele medicale.

Este posibilă transmiterea sexuală a hepatitei B?
Din păcate, da. Dacă unul dintre parteneri este purtător de infecţie, probabilitatea de transmitere a virusului hepatitei B la celălalt partener este de aproximativ 30%.

Este posibilă contaminarea copilului de la părinţi?
Dacă mama are virusul hepatitei B, atunci copilul poate fi născut deja infectat. Infecția apare în timpul nașterii sau uneori și în timpul sarcinii. Statisticile indică un risc ridicat de hepatita B cronică şi la copiii născuţi de mame infectate. Prin urmare, acestor copii le este indicată vaccinarea împotriva hepatitei B imediat după naştere.

Cine este supus riscului de infectare?

  • Persoanele care au mai mulți parteneri sexuali diagnosticați cu hepatita B
  • Persoanele care practică contacte homosexuale
  • Persoanele care îşi injectează droguri
  • Membrii familiilor, dacă utilizează aceleași tacâmuri și alte atribute personale
  • Copiii născuţi de mame infectate
  • Pacienţii care primesc transfuzii de sânge frecvente

Putem lăsa viruslui fară a-l trata?
În cazul în care hepatita acută B se desfăşoară în formă uşoară până la moderată, pacienţii se tratează cu succes pe cont propriu. Însă starea de sănătatea a pacientului și metoda de tratament le stabilește medicul. Acesta oferă, de asemenea, sfaturi generale cu privire la tratamentul pacientului, dieta lui, chiar dacă nu are nevoie de tratament special. Lucrurile stau altfel în cazul pacienților cu o boală mai dificilă. Aceștia se află sub supravegherere medicală și sunt supuși unor testări periodice.

Peste cât timp după infectare apar primele semne ale hepatitei virale de tip B?
Absența simptomelor (în perioada de incubaţie) variază de la 2 la 6 luni. Primele semne ale hepatitei B apar în medie la 12 săptămâni după infectare. Simptomele apar în 70% din cazuri și sunt descoperite mai frecvent la adulți decât la copii.

Este posibilă tratarea completă a hepatitei B?
Cu ajutorul tehnicilor și preparatelor actuale, se poate obține o vindecare completă (eliminare din organism a virusului hepatitei B) în cel mult 10-15% din cazuri. Un rol important îl are medicul – acesta trebuie să facă astfel, încât pacientul să se afle printre cei 15%.

Vaccinul împotriva hepatitei virale de tip B
Pentru prevenirea infecţiei cu virusul hepatitei B, se administrează vaccinuri specifice împotriva hepatitei B (Engerix B, Kombioteh, Euvax, etc).

Cum reacționează vaccinul impotriva virusului?
Vaccinurile reprezintă o soluţie care conţine proteine ​​principal imunogenic de virusul hepatitei B, Ag HBs. Anticorpii la această proteină (de exemplu, la hepatita B), începe să se producă aproximativ la două săptămâni după vaccinare. După trei prize de vaccin imunitatea apare în 99% din cazuri.

Există complicaţii după vaccinare?
Vaccinurile nu provoacă reacţii adverse grave. Sunt posibile dureri la locul de injectare, febră uşoară, foarte rar – reacţii alergice. Aceste reacții de obicei trec ușor.
În general, comunitatea medicală evaluează vaccinul împotriva hepatitei B ca fiind o metodă eficientă siguranţă la copii şi adulţi.

Cine trebuie să fie vaccinat?
Oricine. Majoritatea țărilor au adoptat deja în maternități programul de imunizare a copiilor împotriva hepatitei B. Prima priză se administrează în primele 12 de ore de viață. De asemnea, este recomandat copiilor până la 13 ani. La fel de important este să se vaccineze pacienţii adulţi infectaţi cu alte virusuri hepatotrope (de exemplu, HCV), membrii de familie ai pacienților cu hepatita cronica B, personalul medical și persoanele care folosesc droguri.

 P

Distribuie articolul: