Că moldovenii sărbătoresc de două ori aceleași sărbători, sau măcar două zile… e deja foarte cunoscut lucru. Am fost însă foarte curioși să aflăm cum se sărbătorește Crăciunul, Anul Nou în familiile mixte și ce tradiții deprind copiii acestora cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Diana Ballerini, o bloggeriță de la noi, căsătorită cu un italian, a binevoit să ne povestească despre obiceiurile pe care le ține familia sa – una frumoasă și plină de armonie, în care cresc și se dezvoltă doi copii minunați: Gabriel și Iris.

„La noi în familie Crăciunul se sărbătorește de două ori: cel pe stil nou și cel pe stil vechi. Pentru mine Crăciunul nu mai este cel de altă dată: cu nămeți cât casă și colindători pe ulițe. Eu, fiind de la sat, îmi amintesc Crăciunul cu o mare nostalgie: bunica făcea tradiționalii Crăciunei și colaci pentru colindători, mirosul de fum din sobă și tradiționala masă de sărbătoare. La oraș e foarte diferit, practic nici nu o mai simt. Crăciunul pe stil nou la noi în familie se sărbătorește cu masa de sărbătoare, împreună cu toți ai casei și nelipsitele daruri de sub brad. Cel pe stil vechi este alături de părinți, plecăm să ne vedem cu familia și rudele la masă de sărbătoare, primim colindătorii”, a povestit Diana pentru EA.md.

Mama le povestește celor mici, cel puțin pentru ca aceștia să știe cum a fost copilăria părinților, ce distracții aveau ei și cum se bucurau de sărbători. Referitor la tradițiile și obiceiurile italiene pe care Diana și Marco și-ar dori să le cultive copiilor, aceștia ne-au spus:

„Am observat că nici copii acum nu mai sunt cei de altă dată. Ne-am dori ca ei să își facă propriile tradiții după bunul plac – deci noi nu insistăm prea mult cu ceea ce am avut sau ne place nouă. Îi lăsăm pe copii să descopere tradițiile și să aleagă ce le place. Nici chiar de sărbători nu avem obiceiuri speciale, le facem pe cele tradiționale doar atunci când sunt făcute cu dăruire și multă dragoste. Pentru ceva firesc și plăcut nu avem nevoie de anumite reguli – e loc însă de multă bună dispoziție și de multă dragoste.”

Marco Ballerini – arhitectul cu suflet artistic. „Moldova e a doua casa pentru mine, am preluat în tot ce fac frumosul acestei țări”

Ballerini

În familia Ballerini se vorbește de dimineață și până seara în două limbi diferite: română și italiană. Părinții și-au propus ca micuții să deprindă nativ ambele vocabulare pentru a fi mai inițiați în cultura și țara de originei a tatălui, dar și a mamei.

„Copiii învață foarte ușor asta o știm cu toții. Băiețelul pot spune că vorbește mai bine italiană decât română. Însă am ținut să meargă la o școală cu predare în română. Fetița încă nu vorbește, dar înțelege în ambele limbi ceea ce îi spunem. Noi le vorbim în ambele limbi – așa le va fi mai ușor să comunice cu toate rudele și amicii noștri”, ne-a mai povestit Diana.

Ballerini

Despre sărbătorile din acest an, familia Ballerini spune că au fost deosebite. Tradiția vine încă de anul trecut, atunci când s-a născut Iris. Deci, întâi de toate cu toții au așteptat prima aniversare a micuței Iris, care a fost pe 23 decembrie, apoi Crăciunul.

„De când a apărut fetița în familie e mai vesel, suntem mai împliniți. Am împodobit bradul împreună, am ales decorurile, ne-am făcut de cap și a fost mare veselie. De Crăciun am pregătit mas de sărbătoare și am primit colindătorii. Sper ca anul nou să ne găsească la fel de bine dispuși”, a mai povestit pentru revista noastră Diana Ballerini, mămica care a realizat și întreține un blog în care scrie din numele micuței Iris.

„Vă dorim și vouă echipei EA.md Sărbători Fercite și La mulți ani!”

Foto: Mihaela Cazac Fotograf