Creştinii ortodoxi din întreaga ţară sărbătoresc azi Înălţarea Domnului la Cer, sau cum se mai spune în popor: „Ispasul”. Azi se mănâncă din nou ouă roşii, pască şi cozonac. Tot de ziua aceasta sunt legate unele obiceiuri şi tradiţii despre care se spune că e bine să le respecţi ca să-ţi meargă bine. 1. Tradiţia spune că dacă vrei să ai un an norocos, trebuie să porţi în această zi foi de nuc la brâu, pentru că şi Hristos şi-a pus când s-a înălţat;

2. Dacă vrei să ai un an roditor, atunci trebuie să recurgi la acţiuni mai ciudate, cum ar fi să tai părului din vârful cozilor de vite şi să le îngropi într-un furnicar, dat fiind faptul că furnicile reprezintă simbolul belşugului.

3. În această zi nu se dă foc şi sare din casă, pentru că tot anul vei fi vorbit de rău.

4. Pentru fetele nemăritate se spune că dacă în această zi se vor încinge cu leuştean, îşi vor găsi ursitul şi vor avea noroc în dragoste.

5. În noaptea şi ziua de Ispas se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramurile de alun, nuc, leuştean, paltin. Se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să alunge relele.

La 40 de zile după Înviere, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului, în joia din săptămâna a şasea după Paşti. Popular, sărbătoarea este cunoscută ca Ispas, zi în care credincioşii se salută cu “Hristos S-a Înălţat!” şi “Adevărat S-a înălţat!”. În tradiţia populară, ziua de Ispas mai este numită şi Paştele Cailor.

Sursa: libertatea.ro
Sursa photo: traditii.ro 

 

Distribuie articolul: