Astăzi este Duminica Mare, cunoscută în popor ÅŸi sub numele de “Rusaliile”, sărbătoarea care încheie Ciclul Pascal. Este o zi bogată în tradiÅ£ii ce trebuie respectate cu sfinÅ£enie, ca să nu ne pedepsească Rusaliile! CiteÅŸte mai jos ce obiceiuri ÅŸi tradiÅ£ii sunt legate de această sărbătoare:
Ce este bine să faci ca să nu se supere Rusaliile – niÅŸte fiinÅ£e fantastice care, potrivit credinÅ£elor populare precreÅŸtine, umblă prin văzduh ÅŸi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua:

Credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

La porÅ£i, ÅŸi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a te păzi de rele.

În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ÅŸtergare ÅŸi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc ÅŸi spală picioarele trecătorilor.

Din Duminica Mare, sau a Rusaliilor, poate începe culesul plantelor de leac; până la această dată, se consideră că plantele sunt contaminate de către Rusalii.

Ce nu este bine să faci:

Să nu mergi “la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!

Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.

Ziua de 24 iunie este numită ÅŸi “AmuÅ£itul Cucului”: în credinÅ£ele populare, dacă această pasăre este auzită cântând pentru ultima dată în an, în ziua de Sânziene, vara va fi una mănoasă. Dacă însă cucul “a amuÅ£it” înainte de Sânziene sau, din contră, cântă ÅŸi după această dată, se anunţă o vară secetoasă, cu mare pagubă pentru recolte.

La noapte se prind în horă Sânzienele!
Abia scăpaÅ£i de sub puterea Rusaliilor, intrăm în jocul Sânzienelor. În noaptea de 23 spre 24 iunie, aceste divinităţi nocturne, de o frumuseÅ£e răpitoare, se prind în horă, se spune, în codrii adânci sau pe câmpii, nevăzute de ochi omenesc.

Ca să nu le superi…

La sate, în dimineaÅ£a de Sânziene se împleteau, din flori de sânziene, coroniÅ£e care erau apoi aruncate pe case; dacă rămâneau pe acoperiÅŸ, era semn bun, de viaţă lungă ÅŸi belÅŸug; dacă alunecau, “anunÅ£au” nenorociri mari.

În unele zone, fetele mai lasă ÅŸi în zilele noastre coroniÅ£a în grădină: dacă dimineaÅ£a o găsesc acoperită de rouă, răsuflă uÅŸurate – sigur se mărită în vara respectivă!

Duminica Cincizecimii, numită în popor ÅŸi Duminica Mare, este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste SfinÅ£ii Apostoli. Este, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creÅŸtine, pentru că, în aceeaÅŸi zi, în urma cuvântării însufleÅ£ite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creÅŸtinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creÅŸtină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Sursa: www.libertatea.ro