Paștele este una dintre cele mai așteptate sărbători pentru creștini, mai ales când alături de cei dragi, ai satisfacția de a-ți vedea mâinele colorate după încondeierea ouălelor, dar și bucuria de a gusta din nou din pasca dulce. De aceea Centrul Maternal „În brațele mamei” al Misiunii Diaconia, alături de voluntari (unii veniți tocmai din Italia) au încercat să aducă această atmosferă mămicilor pe care le găzduiesc. Tinerele mămici au fost implicate în tradiționalele pregătiri de Paști, pentru ca atunci când vor părăsi centrul să poată și ele la rândul lor să transmită aceste frumoase tradiții copiilor lor. Cel mai mult talent artistic a solicitat încondeierea ouălor. Pentru a avea parte de mai multă inspirație și pentru a simți cât mai bine apropierea sfintelor sărbători, mămicilor le-au fost prezentate cele mai frumoase tradiții, dar și legende legate de Paști, atât de la noi, cât și din Italia.

Și dacă vă întrebați de ce anume din Italia, răspunsul e simplu – pentru că Centrul maternal „În brațele mamei” colaborează cu doi voluntari din această țară. Maria Claudia și Marco sunt doi tineri ce au venit in Moldova prin intermediul programului Servicio Civile. Iar principalul lor scop, spun ei, este de a ajuta tinerele mămici să devină femei independente, puternice, ce vor putea oferi un viitor frumos copiilor lor, dar și să aibă o viață socială sănătoasă. 

Tradiții italienești, alături de cele autohtone
Ei au fost atenți la prezentarea tradițiilor noastre, dar au ținut să împărtășească și câteva din Italia. După cum probabil știți, italienii sunt cunoscuți pentru ouăle de ciocolată ce nu lipsesc de pe masa de Paști, pentru că ei nu obișnuiesc să le încondeieze. O altă tradiție de Paști este spălatul picioarelor. Persoanele mai tinere spală picioarele celor mai vârstnice din familie, sau care au un statut mai mare. De asemenea, în fiecare vineri din postul mare este sărbătorit Drumul Crucii, iar echivalentul Paștilor Blajinilor de la noi este Ziua Morților și se sărbătorește nu după Paște, ci pe 2 noiembrie.

Printre voluntari în acea zi s-a numărat și Stela, o tânără mămică care, în ciuda progrmului încărcat, reușește de fiecare dată să se implice și în ajutare mămicilor singure, împreună cu întreaga sa familie.

În acest an, toți cei ce sunt găzduiți de Centrul Maternal vor avea cu siguranță sărbători mai frumoase datorită programului ce le este pregătit cu ajutorul oamenilor cu suflet mare.

Distribuie articolul: