Sărbătorile Pascale sunt cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Oamenii de pretutindeni împărtășesc taina Învierii Domnului. Unele tradiții se mențin în cea mai mare parte a lumii (spre exemplu, mielul, ouăle pascale), în timp ce alte tradiții variază în funcție de țară. În Grecia ouăle simbolizează un omagiu adus sângelui lui Hristos, fiind totodata un simbol al fertilității și al belșugului. Bisericile sunt decorate de sărbătoare, oamenii merg la Biserică, iar la miezul nopții își spun “Christos anesti!” (Hristos a inviat!). În prima zi de Paște, grecii stau la masa de sărbătoare liber, mănîncă friptură de miel, ouă, salate și prăjituri speciale. De asemenea, grecii mănîncă o pâine rotundă (lipie), ornată cu o cruce facută din ouă roșii, care se numește Christopsomon.

În Italia, spre deosebire de alte țări, măslinul și nu palmierul simbolizează victoria vieții asupra morții. În duminica Floriilor, oamenii duc la biserica ramuri de măslin pentru a fi sfințite. Dupa ce toți oamenii s-au adunat în biserica, ușile se închid, simbolizând porțile Ierusalimului. Preoții ciocanesc de trei ori și ușile se deschid, muzica se revarsă în acorduri, iar oamenii flutură ramurile, comemorând astfel intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim.
În Vinerea Mare, multe biserici reconstituie ritualul spălării picioarelor. Se aleg 12 bărbați săraci din parohie, care simbolizează cei 12 apostoli, iar preotul, actionând ca Iisus Hristos, le spală picioarele.

Rușii, de altfel ca și noi merg la biserică în noaptea de sâmbată. La miezul nopții, ies afară și înconjoară biserica de trei ori, intonând cântece religioase. Preotul ciocanește la ușă, iar toți se întorc în biserică pentru a celebra Învierea. După binecuvantare, oamenii se întorc acasă, unde iau cina: friptura de miel, pui, porc, ouă și cozonac.

În Brazilia carnavalul de la Rio de Janeiro se desfășoară înainte de începerea Postului Paștelui. Pe parcursul întregului an, brazilienii se pregătesc pentru carnaval, iar pe durata acestuia cântă, dansează și organizează parade, pregătindu-se astfel pentru perioada Postului, când, în mod firesc, nu se mai organizează nici o manifestare de acest gen. Săptămâna Mare începe cu o ceremonie de binecuvântare a ramurilor de palmier. Străzile sunt împodobite, iar o procesiune de oameni circula încet prin orașe, purtând statuete cu Fecioara Maria și Iisus Hristos. În aceste zile, se consumă așa numita « pacoca », servită oricărui musafir care intră în casă.

Distribuie articolul: