Astăzi creştinii ortodocşi de la noi sărbătoresc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora creştinismul a devenit religie permisă şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman. În această zi există câteva tradiţii care, fiind urmate, îţi vor aduce spor şi sănătate tot anul împrejur. Purificarea gospodăriei
Femeile aprind boabe de tămâie cu care afumă întreaga gospodărie, camerele şi anexele pentru animale şi pentru păsări, cu excepţia băii. După ce se împlineşte ritualul de purificare, gospodinele trebuie să stropească lucrurile şi încăperile gospodăriei cu agheasmă.

Datini pentru sporul din casă
Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul din casă, se mai păstrează datina „Sperietoarea vrăjitoarelor”. Membrii familiei se adună în mijlocul gospodăriei în jurul unui vas cu lapte. Apoi bat cu linguri noi de lemn în vasele în care fierbe laptele de obicei, strigând că sperie vrăjitoarele care le-ar putea fura sporul. Se crede că prin acest ritual, sporul casei nu se risipeşte , iar vrăjitoarele n-au puterea să-l fure.

Datini pentru păstrarea banilor
Pentru ca banii să se adune la casă, gospodarul trebuie să noteze începând de azi seria fiecărei bancnote cheltuite în fiecare zi. Se spune că, astfel, banul nu se înstrăinează.

Datini pentru voie bună şi sănătate
În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi. De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei, este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.

Cumpăraţi o iconiţă, cât de modestă, care-i reprezintă pe Sfinţii prăznuiţi astăzi. Aceasta vă apără de pagubă, de duşmanii neştiuţi şi vă împlineşte o grabnică dorinţă, oricând le cereţi ajutorul.

Sursa: click.ro 

Distribuie articolul: