Furatul miresei sau dezbrăcatul acesteia sunt tradiții specifice moldovenilor, dar care pot părea ciudate pentru cei care nu le cunosc. Vezi ce obiceiuri stranii au și alte popoare.

Răpirea miresei se practică și în Scoția doar că aici această procedură este urmată și de „înnegrirea miresei”. Rudele şi prietenii o acoperă cu cele mai urât mirositoare şi lipicioase substanţe pe care le găsesc, după ce o răpesc. Miresele sunt acoperite cu un amestec de ouă, sosuri, unt, brânză, peşte, în principiu alegerea ingredientelor depinde de bunul plac şi imaginaţia răpitorilor. După ce mireasa a fost oficial “înnegrită” este plimbată prin oraş, prin baruri.

În India, însă, se fură pantofii mirelui! Mirele este obligat să se descalţe înainte de a ajunge în faţa altarului şi, de îndată ce face acest lucru, începe nebunia. Toţi cei din partea miresei încearcă să fure pantofii, în timp ce familia mirelui stă cu ochii pe ei. Dacă apropiaţii miresei reuşesc au voie să ceară în schimbul lor o răscumpărare.

Deşi pentru vestici pare ceva normal, pentru majoritatea populaţiilor lumii o rochie de mireasă albă este ceva foarte ciudat. În cele mai multe ţări rochia de mireasă se remarcă tocmai printr-o explozie de culori. Un obicei vestimentar asemănător cu al nostru este schimbarea ținutei miresei pe parcursul nunții, în Japonia. Doar că aici, potrivit tradiţiei, acestea trebuie să poarte kimonoul, rochia de mireasă tradiţională japoneză, cel puţin cinci ore înainte de începerea ceremoniei. De asemenea, sesiunea de fotografiere din ziua nunţii este considerată cel mai important moment în ziua nunţii, ca și la noi, de altfel.

În Bangladesh, practicile ceremoniei religioase sunt similare cu legămintele unei frăţii. În regiunea Bengali mai exact, mireasa trebuie să guste din sângele soţului, din degetul mic al mâinii, care este apoi preparat cu frunze de betel, o plantă etnobotanică consumată de obicei după masă.

O superstiţie familiară printre miresele din Anglia este moneda aşezată în pantof în ziua nunţii, pentru noroc şi prosperitate.

În Suedia, de fiecare dată când unul dintre miri merge la toaletă în timpul nunţii, celălalt are parte de o rafală de pupături din partea invitaţilor de sex opus.

În Franţa, în schimb, ceremoniile se manifestă mai gălăgios. Astfel, în timpul petrecerii, oaspeţii ies în faţa ferestrei mirilor şi încep să lovească din oale şi tigăi într-un zgomot asurzitor.

Glumele în ziua nunţii de genul “poate mireasa a uitat unde este biserica”, nu sunt tocmai apreciate de miri atunci când se află în faţa altarului. Şi totuşi, în Italia, obiceiul cere ca în ziua nunţii, cavalerii de onoare să îl tachineze pe mire, în timp ce îşi aşteaptă mireasa.

În Fiji, binecuvântarea din partea părinţilor cere ca mirele să ducă socrului un altfel de cadou. Pentru a primi mâna viitoarei soţii, mirele trebuie să facă rost de un dinte de balenă, simbolul suprem al bogăţiei. El trebuie să pregătească un festin pentru rudele miresei, iar înaintea nunţii, mireasa trebuie să fie tatuată pentru a fi şi mai frumoasă.

În unele sate din Africa se obişnuieşte ca o femeie în vârstă să însoţească noul cuplu în noaptea nunţii, pentru a-i dezvălui miresei câteva trucuri… Deşi, de obicei, este vorba de o femeie în vârstă din localitate, uneori aceasta poate fi chiar mama miresei. Cei care credeau că au părinţi băgăcioşi ar trebui să se mai gândească o dată înainte de a le pune această etichetă.

În unele regiuni din Malaezia, tinerii însurăţei din comunitatea Tidong trebuie să se abţină de la nevoile biologice timp de 72 de ore înaintea nunţii. Pentru a se asigura că nimeni nu merge la toaletă, cei doi primesc cantităţi mici de apă şi hrană şi sunt urmăriţi îndeaproape de familie şi prieteni. Dacă tradiţia este încălcată tinerii căsătoriţi vor avea ghinion, căsătoria şi copiii lor vor fi blestemaţi.

Sursa: acasatv.ro, unica.ro

Distribuie articolul: