Una dintre cele mai frecvente acuze cu care se prezintă femeile la ginecolog sunt “eliminările” vaginale. Însă, nu întotdeauna vizita la medic este argumentată din punct de vedere medical. Majoritatea pacientelor confundă secreţiile vaginale normale cu cele patologice. Cum să facem deosebirea dintre ele explică ginecologul-obstetrician, Maxim Calaraș pentru e-sănătate.md.

Meidcul explică faptul că vaginul unei femei, ca și alte organe ale corpului nostru, nu trebuie să fie un organ steril. Astfel, unele femei sunt chiar obsedate, recurgând la spălăturile vaginale – acest lucru fiind o greşeală frecventă. De obicei flora vaginală este cea care asigură protecția. “La o femeie sănătoasă de vârstă fertilă flora este formată în 95-98% de Lactobacili. Aceştia, în cursul vieţii lor, produc substanţe chimice cu efect bactericid şi acid lactic ce creează un mediu acid în vagin nefavorabil pentru înmulţirea altor bacterii, ciupercilor şi a virusurilor, astfel realizându-şi rolul protectiv. Restul “găzdaşilor”, ce constituie de la 2% la 5%, reprezintă alte feluri de bacterii şi fungi, precum Gardenella şi Candida”, explică doctorul dinecolog.

Maxim CălărașMajoritatea secrețiilor vaginale sunt absolute normale, la orice femeie. Acestea se schimbă de-a lungul vieții unei femei, în funcție de ciclul mensntrual, sarcină sau menopauză. Pe măsură ce organismul înaintează în fazele lunii, schimbările hormonale care cauzează ovulația și care permit menstruația, vor modifică și consistență și cantitatea secrețiilor vaginale. Secrețiile vaginale sunt o combinație de fluide și celule care sunt eliminate în mod constant de vagin. Funcția secrețiilor vaginale este de a curată și proteja vaginul. “La fel ca şi pielea, mucoasa vaginală se reînnoieşte permanent, iar celulele moarte se amestecă cu secreţiile vaginale creându-le o culoare albicioasă cu miros slab acid, frecvent confundate cu cele patologice”, explică Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog.

După ce ciclul menstrual se încheie, femeile vor observă o secreție groasă și cremoasă în următoarea săptămâna. Acest lucru este normal, iar secreția nu tebuie să aibă miros sau să producă mâncărimi, arsuri sau alte dureri și iritații vaginale. La ovulație, femeile vor observa o secreție clară și lipicioasă, foarte distinctă. După ce ovulația s-a încheiat, în decurs de 72 de ore, secreția vaginala va deveni clară și apoasă, datorită hormonilor progesteroni. Unele femei pot observă și o mică schimbare în culoare. La menopauză, femeile se confruntă cu o reducere a hormonilor feminini, acest lucru cauzând o descreștere a secreției vaginale. Sarcină în schimb mărește secreția vaginala.

Există situații când anumiți factori pot întrerupe funcționarea corectă a organismului. În aceste cazuri, secreția vaginala va suferi modificări ale culorii și mirosului. Unele femei se pot confruntă cu secreții vaginale galbene, verzui sau maronii, care pot avea și sânge în ele și care nu sunt asociate cu ciclul menstrual. De asemenea, secrețiile vaginale anormale sunt asociate și un miros neobișnuit și puternic care cel mai adesea este asociat cu infecțiile.

Medicul ginecolog avertizează despre faptul că aceste aliminări abundente și cu miros puternic sunt sigur un semn de vaginoză sau disbioză, reprezentată chiar prin dispariţia completă a lactobacililor și cauzate de Trichomonas vaginalis şi ciupercile din familia Candida, Escherichia coli, Stafilococii şi streptococii. Toate stările de vaginită necesită tratament antibacterian. Iată câteva idei de care medicul ginecolog ne înseamnă să ținem cont:

  • “Spălăturile vaginale – duşurile vaginale spală flora normală cu rol protector, deci nu ar trebui să fie practicate cu scop igienic;
  • Utilizarea tampoanelor igienice în defavoarea absorbantelor externe;
  • Contactele sexuale frecvente neprotejate ar trebui evitate;
  • Spălarea organelor genitale externe se efectuează din faţă în spate pentru a evita contaminarea cu bacterii din zona anală;
  • Nu purtaţi pantaloni strâmţi şi/sau lenjerie intimă din materiale sintetice”.

„O simplă dereglare a microflorei vaginului întotdeauna este urmată de un disconfort fizic, sexual şi psihologic la femeie, iar uneori şi la partenerul ei. Nu ignoraţi acest simptom în cazul unor eliminări cu miros neplăcut, mai ales dacă sunt asociate cu senzaţie de arsură şi prurit vaginal şi apelaţi la ajutorul specialistului”, a mai spus Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog. 

Selecție: E-sanatate.mdElle.ro

Distribuie articolul: